Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ поиска от Украйна пазарно определяне на цените на природен газ за домакинствата в страната

Международният валутен фонд заяви в петък, че Украйна трябва да позволи на пазара да определя цените на природния газ, каквито бяха поетите от властите в Киев ангажименти, според външната спасителна финансова програма за 17,5 млрд. долара, съобщава агенция Ройтерс.

Препоръката на МВФ идва в момент, когато управляващите в Украйна взеха решение да продължат с още два месеца досегашната система за определяне на цената на газа за домакинствата в страната, която да е под пазарната.

Представителят на фонда за Украйна Йоста Люнгман заяви пред агенция Ройтерс, че ниските цени за домакинствата са равнозначни да държавна субсидия, като това е регресивна мярка и помага в най-голяма степен на най-големите потребители на природен газ в страната.

"Ние вярваме, че е важно цените на газа – включително тарифите за домакинствата – да се определят от пазара в съответствие с реформите, прилагани от 2016 година насам, и които бяха едно от основните постижения на процеса на реформи в Украйна през последните години", посочи той.

През 2016 година Украйна се съгласи да коригира цените на природния газ, за да бъдат в съответствие с цените на външните пазарни, но неспособността на правителството да изпълни това решението означава, че МВФ може да отложи по-нататъшното изплащане на заема, чийто транш беше одобрен през миналия април.

Трябва да се има предвид, че украинските власти имат все по-малко време, за да осъществяват препоръчаните от МВФ реформи преди президентските и парламентарните избори, които ще се проведат в страната най-късно през следващата година. Сегашната финансова програма на МВФ изтича през март 2019 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна