Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година затвор за Ахмед Муса Ахмед заради проповядване на антидемократична идеология

| обновено на 30.03.18 в 19:56
Снимка: БГНЕС

Осъдиха на една година затвор Ахмед Муса Ахмед, обвиняем по делото за проповядване на антидемократична идеология заедно с още 12 имами. Това обяви Пловдивският апелативен съд.

Апелативните магистрати изцяло оправдаха обвиняемия Юсуф Горелски, а глобите, наложени на останалите, бяха намалени от 2000 на 1500 лева.

Колкото до единствената ефективна присъда, прокурорът по делото Виктор Янков подчерта, че държавното обвинение ще я обжалва:

"Тъй като не сме доволни от размера на наказанието, наложено на Ахмед Муса Ахмед. Ние предложихме да му бъде наложено наказание от две години. Съдът потвърди присъдата на Пазарджишкия окръжен съд, която е от една година лишаване от свобода".

От своя страна адвокат Елвира Панкова също беше категорична, че ще обжалва присъдата на Ахмед Муса. Тя припомни, че другият процес срещу него не е приключил в Пазарджишкия окръжен съд:

"Второто дело е за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война".

Прокуратурата настояваше още за налагането на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Ахмед Муса, но Апелативният съд не уважи това искане и така обвиняемият остава на свобода под парична гаранция. Днес той и останалите обвиняеми не присъстваха в съдебната зала при произнасянето на присъдите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна