Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

April in Paris – нов проект на Мирослава Кацарова

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 4 април в София джаз певицата Мирослава Кацарова ще представи своя най-нов музикален проект, озаглавен April in Paris. В него тя отново е на сцената с джаз триото си – Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас).




Програмата е на френски език, но единствената композиция, която ще прозвучи на английски е класическа джаз пиеса – споделя певицата. – Тя дава името и на цялата концертна програма. April in Paris е стара песен, написана през 1932 г. Възпява красотата на френската столица през този толкова красив период от годината. Освен това, в нея се пее, че April in Paris е състояние на духа – чувство, което човек не може да сравни с нищо друго. Оттук идва и моето желание, а именно – да направим заедно едно музикално пътешествие във времето и пространството към едно състояние на духа, което се съдържа във френската музика. Всички останали песни са на френски език и са емблематични за епохата на шансона. В програмата съм включила и композиции от по-ново време. Когато се събрахме с Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите, си поставихме за цел да запазим автентичността на френската музика и същевременно да покажем и нашия, личен стил.

Проектът April in Paris съдържа 14 песни. Почитателите на джаз музиката и на френския шансон ще чуят две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика Едит Пиаф– Non, je ne regrette dе rien и La vie en rose. Et la Mer на Мишел Льогран също е прекрасна френска песен, намерила своето място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60-те – Les Champs-Elysees на Жо Дасен. Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са Ne me quitte pas на Жак Брел и Que reste-t-il de nos amours на Шарл Трена. На френски ще прозвучи и Les eaux de Mars (Waters of March).




Сред относително по-новите песни, които съм избрала, е Voyage Voyage на Дезирлес, която е от 80-те години. Това е песен, която много силно илюстрира тогавашната ню-уейв вълна във Франция. Но аз едва сега я оцених, едва сега ме докосна. Затова я направихме по нов начин. Включили сме не само френски композитори и изпълнители, но и френскоговорящи творци като Жак Брел и Клод Нугаро. Нищо ново в музиката не може да се открие вече. Хубавото е, че може да се получи красив синтез между добре познати теми.




Към April in Paris има специално книжно издание, включващо всички текстове на песни, както и няколко, написани от Мира за програмата, отношението и връзката ѝ с френската култура, език и начин на живот. В книжката за проекта, която ще получат всички присъстващи на концертите, са поместени и кадри от фотосесията на Павел Червенков.

След представянето на френския проект April in Paris в столицата и в „Града под тепетата“ Мирослава Кацарова, заедно с джаз триото си –ще направи лятно турне в различни градове на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени