Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Невидими стени" и завръщане към твърдия звук

Любовта към музиката движи една такава машина като Б.Т.Р. Ние сме много отговорни към това, което правим, отбелязва китаристът Славчо Николов след концерта по повод 25-ата годишнина на групата и представянето на новия албум. „Невидими стени“ включва 10 песни по негови музика и текст, с изключение на въздействащите стихове на Александър Петров в „Равносметка“.

Творческият процес изисква човек да остане насаме със себе си, да се вглъби. Някои песни се пишат на един дъх като баладата „Ела“, създадена на пианото. Аз не съм пианист, но някак си самата хармония поведе мелодията, текста и бяха готови за по-малко от половин час. Други песни се работиха дълго, трябваше групата доста да ми помага с аранжиментите, за да придобият вида,  в който вече слушателите  да чуят един сбъднат авторски албум.

Съпругата ми е сред първите, до които достига написаното. След нея може би е Наско, той идва вкъщи и работим по вокалната линия. Съпругата ми е автор и на музикалния филм „Б.Т.Р. от кота минус 4“. Вече 25 години сме заедно и е проследила всеки етап от развитието ни, отбелязва Славчо Николов.

От 6 април той тръгва на голямо турне с „Фондацията“: Завъртаме земята в околосветско турне. Пътуваме до Токио, от там до Сеул, от Сеул до Хаваите, където имаме концерт, летим до Сан Франциско, от другата страна през Тихия океан, след което правим около 10 концерта в САЩ и Канада. После летим за Германия и се прибираме на 6 май. "Фондацията" е на път вече пета година, виждаме в публиката приятни, интелигентни хора, много развълнувани от това, което получават от нас. През октомври вече ще сме на европейско турне.

Славчо Николов е и сред талантливите български китаристи, които потвърдиха участието си в Burgas jam на 7 юли. Останалите са Николо Коцев, Бисер Иванов, Васил Първановски. Б.Т.Р. китаристът отбелязва:

Преди много години ни събра концертът „Най-добрите китари на България“ и направихме диск със 17 композиции. В Бургас ще свиря популярни песни, които съм написал за БТР, като „Моята сила“, „Няма връщане назад“, „Защо“, „Да погледна в теб“ и един инструментал, в който са преплетени фламенко хармонии и фригийски ладове. Може да направим някакъв джем върху зададена тема и тя със сигурност ще е на някои от големите китаристи, пред които се прекланяме.

Сред световните имена, които Николов, откроява, са Ричи Блекмор, Джо Сатриани, Ингви Малмстийн, Стийв Вай. Негов фаворит е Стив Морз от "Дикси Дрегс", сега китарист на "Дийп Пърпъл".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна