Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският политолог проф. Йоахим Краузе:

Изолацията на Турция става все по-видима

Политиката на Ердоган в стил „слон в стъкларски магазин“ е пагубна за самата Турция

| обновено на 31.03.18 в 12:05
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато външната граница на Европейския съюз в Егейско море не се охранява добре, Европа ще зависи от споразумението с Турция за мигрантите. Това заяви в интервю за БНР германският политолог проф. Йоахим Краузе. Запитан дали обещанието на ЕС за нови 3 милиарда евро за Турция може да се разглежда като капитулация, проф. Краузе изтъкна:

"До известна степен да, но от друга страна Турция също има изгода от това финансиране, защото това е необходима помощ за бежанците на турска територия. Ние също така знаем, че тези пари не се инвестират само в бежанските центрове."

Подобни са твърденията и на турската опозиция, и настроенията в някои европейски страни - че турската икономика е зависима от европейските милиарди. Проф. Краузе подчерта:

"Това е така, но от друга страна турската икономика е достатъчно голяма, за да не се издържа само от тези три милиарда евро. И двете страни имат интерес от тази сделка и за това във Варна никой не постави под съмнение споразумението."

Много наблюдатели твърдят, че турската икономика се намира пред прегряване и зависи от Европа като пазар за турските стоки. В отговора си на въпроса това ли е причината турският лидер Реджеп Ердоган да се съгласи на срещата във Варна, проф. Йоахим Краузе посочи:

"Да, това е част от причината, защото половината от износа на Турция е предназначен за страните от ЕС, и предимно за Германия. А обратно - вносът от ЕС в Турция е едва 4,5%. Така че Турция зависи от ЕС като търговски и икономически партньор. А предположението, че Турция може да замести ЕС като пазар с Русия или Китай, е лишено от реалистична представа за нещата. Мисля, че и самият Ердоган вече го е разбрал."

В коментара си на отношенията между Брюксел и Анкара германският политолог отбеляза:

"Проблемът е в поведението на турския президент, който непрекъснато си позволява провокации и така си навлича гнева на европейските политици, но очевидно това е неговият темперамент. Ние в Германия продължаваме да сме притеснени за германските граждани от турски произход, които без съд и присъда са в турските арести. Към това се добавя военната намеса в Сирия. Всичко това е причина Ердоган да бъде приеман много критично в Западна Европа. А чрез поведението си, провокативното си говорене и военната си агресия той продължава да разпалва и конфликта с кюрдите."

Турция в момента прави всичко възможно, за да се скара с всичките си съседи и със западните партньори, смята проф. Краузе:

"Турция в момента е изолирана, а сближаването с Русия съвсем не е безпроблемно. Отношенията с Иран също не са добри. Със Сирия - да не говорим. Така че според мен, изолацията на Турция става все по-видима. Турция е една средно голяма политическа, военна и икономическа сила, която в очите на президента Ердоган е значително по-влиятелна, но неговата представа е илюзорна."

Особено критичен в момента е австрийският канцлер Себастиан Курц, който настоява за прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС. Колко опасно би било обаче подобно решение за отношенията на Европа с един голям и важен съсед като Турция според проф. Краузе:

"Според мен, зад идеята на австрийския канцлер се крие желанието Европа да покаже на Турция, къде са границите, къде е премината червената линия, че политиката на Ердоган не води доникъде и че тази политика в стил „слон в стъкларски магазин“ е пагубна за самата Турция. Всъщност това е посланието, което изпращат всички лидери на ЕС. Това казват и германският канцлер, и френският президент, и британският премиер. Всички те казват на президента Ердоган, че трябва да промени политиката си. Въпросът е, дали трябва да се прилага натиск, както предлага Австрия, или трябва да се върви по пътя на диалога. Така че според мен именно в това се състои основният проблем на ЕС в отношенията му с Турция."

Цялото интервю с проф. Йоахим Краузе чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени