Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон обмисля дали да позволи руски официални лица да посетят Юлия Скрипал

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британското правителство обмисля дали да позволи руски официални лица да посетят Юлия Скрипал, която се възстановява в болница след нападението срещу нея и баща й с нервнопалатичен газ.

Руското посолство в Лондон оповести, че настоява на правото да посети Юлия Скрипал, която е руска гражданка, след новината, че тя е в съзнание и се възстановява. Говорителка на британското външно министерство заяви, че "правителството обмисля руското искане на базата на задълженията съгласно международните и британските закони, включително правата и желанията на самата Юлия Скрипал".

Кризата около случая доведе до масово експулсиране на руски дипломати не само от Великобритания, но и други страни, като Русия оповести реципрочни мерки. По отношение на днешното изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че Великобритания трябва да съкрати допълнително мисията си в Русия с малко повече от 50 души, от Форин офис заявиха, че "колкото и това да е жалко, Лондон ще трябва да приеме отговора на Москва в светлината на предишното руско поведение". Говорителката допълни, че Москва е нарушила международните закони като е отровила бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска почва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна