Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатирата – трън в петата на политиката

"Начинът, по който политиците приемат окарикатуряване си, говори и за самите политици и за равнището им.  Някои от тях има чувство за хумор, но нямат чувство за самоирония, т.е. те не могат да се погледнат отстрани". Това каза писателят и главен редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим  в интервю за предаването „Неделя 150“. 

На карикатуриста задачата му е, като те види, че реагираш, в следващата карикатура да те направи още по-дебел, обясни Вешим тънкостите на окарикатуряването: "Известен случай с генерал Де Гол, който събрал френските карикатуристи на обяд и им казва добре да огледат носа му, за да го рисуват по-правилно. Защо Бойко Борисов не постъпи с карикатуристите – да ги събере на един обяд, за да го видят от всички страни и да събира карикатурите за себе си".

"От всички политици на Прехода единствен президентът Желев понасяше хумора и събираше карикатури със своя образ", каза Вешим: "Той знаеше, че това е част от политическата игра".

Карикатуристът Иван Кутузов-Кути каза: "Ако нещо така те впечатли, че да искаш да го окарикатуриш, значи, че дълбоко те е засегнало. По този начин не може‘ да бъдеш веселяк. Моите илюстрации са материал от някой политик. Вкарвам си моето мнение, естествено, но в края на краищата аз съм илюстратор. След като по този начин се влачим – демокрация, демокрация, но сме последни в демокрацията".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени