Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът в Словакия не е политически, а цели да събуди гражданската активност, твърдят организаторите

Протест в Словакия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на словашкия журналист Ян Куциак, разследващ корупционни схеми и връзки на управляващите с италианската мафия, разтърси Словакия. 27-годишният Куциак беше застрелян заедно с приятелката си на 60 км от Братислава. Покушението и реакцията на властта изкараха хиляди хора на протести в цялата страна. С искания за разследване на убийството на Ян и приятелката му Мартина в сътрудничество с международни органи и лица, разследване на всички разкрития от публикациите на Ян и ново, заслужаващо доверие, правителство.

"Граждани за достойна Словакия". Под това мото, написано на плакати, значки и тениски, хиляди изпълниха улиците на Братислава и още редица градове на страната. Убийството на журналиста Ян Куциак и последвалите протести костваха главата на премиера Роберт Фицо и вътрешния министър Роберт Калиниак, но гневът на улицата не стихна.

Протестът не е политически, а цели да събуди гражданската активност на хората и да сложи край на корупционните схеми и тъмни обвързаности на властта в страната. Това каза пред "Хоризонт" Юрай Шелига, един от организаторите на протестите в столицата Братислава.

Според него политиците просто не са разбрали гласът на улицата, а реакцията им е разпалила огъня на протеста още по-силно:

"Имаше четири големи протеста. Първият беше в памет на Ян и Мартина. Беше мирен, без политически речи, но не последва никаква реакция след това. Тогава премиерът Робърт Фицо започна кампания срещу президента Андрей Киска и срещу хората, които протестират на улицата, които участват във възпоменателното шествие. Той използваше аргументи, като това, че организаторите са финансирани от Джордж Сорос. Опитваше се да ни обвини, че правим нещо като революция срещу държавата. Хората обаче не замлъкнаха, а отново излязоха на улицата. Вторият и третият протест бяха най-многобройните от Нежната революция насам. Тук в Братислава имаше около 70 хиляди души. В други части на Словакия имаше също хиляди хора. Някои компании затвориха офисите си в знак на подкрепа. Най-голямата банка в Словакия - "Словенска спорителна” също публично изрази подкрепа за протеста и пусна от работа своите служители по време на демонстрациите".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Вълев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна