Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чолаков: Действащите в момента 28 административни съдилища трябва да бъдат запазени

Георги Чолаков
Снимка: БГНЕС

Действащите в момента 28 административни съдилища в страната трябва да бъдат запазени, за да се гарантира правната защита на гражданите. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков:
"Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд. Може да има реорганизация на бройките. Да, ако някъде административните съдии са в повече от това, което има като натовареност, може да се проведе процедура по съкращаване или преместване. В Бургас са свръх-натоварени, имат над 20 дела на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април аз ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас". Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви още, че основната му цел на поста остава намаляването на тежестта върху институцията, за което е сезиран и Конституционния съд:

"Конституционният съд да тълкува разпоредбата на член 125 алинея 2 от Конституцията дали конституционният законодател е възложил задължително на Върховния административен съд да разглежда и се произнася по законосъобразност на актове на министри и на Министерски съвет. Едно такова тълкуване би помогнало Върховният административен съд да не гледа като първа инстанция всички актове на министри и на Министерски съвет".

Чолаков добави още:

"Извърших реорганизация във всички отделения, като съответно преместих една материя от едно отделение в друго, за да може там да се освободи възможност да влезе бърза материя. Така всички отчуждавания също са пренасочени в друга материя, като уволненията ги преразпределих между три отделения. Тези, които са във Втора колегия, които се занимават с този вид дела, защото е опасно тези дела да се пръснат между всички съдии и това ще доведе до доста противоречива практика. Затова делата за уволнения си останаха в рамките на Втора колегия".

Цялото интервю с Георги Чолаков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени