Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл "Това съм аз"

Снимка: личен архив

Оперната прима Александрина Пендачанска ще празнува 30 години на сцената с мултимедиен концерт-спектакъл "Това съм аз" тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Тя е Агрипина, тя е Електра, тя е Кармен и Сантуца, тя е Саломе! Тя е не само забележителна оперна певица, но и голям артист, аплодиран на световните подиуми. 

Хората, които познават Пендачанска, и меломаните, които следят успешната й кариера, знаят, че тя е много искрен и открит човек със собствена позиция по наболелите обществени проблеми. „Това съм аз“ звучи точно в неин стил – заявява силата и категоричността на утвърдения артист.

Събитието отбелязва 30 години от дебюта й на голямата сцена. Тогава тя е 17-годишна и както споделя - със самочувствие на примадона. Скоро обаче тези нагласи се стопяват, за да отстъпят на ежедневен труд, усилия и въпреки многото успехи – на трезвост. За тези три десетилетия Александрина Пендачанска постигна мечтани от повечето музиканти висоти – пя в партньорство с великолепни нейни колеги, под палката на големи диригенти, работи с някои от най-влиятелните режисьори в операта. Записите й получават награди, за нея правят филми.

Наскоро тя дебютира в 70-ата си роля! Такава кариера изисква от певеца характер и майсторство, за да се опази по трудния път. Певицата е научила тези уроци добре и дано да дойде ден, когато самата тя ще ги предава на прохождащите свои млади колеги.

А за тази вечер тя е избрала ролите, които обича и които представят широкия спектър на нейния огромен репертоар. Оркестърът, с който е избрала да пее, е на Пловдивската опера под дир на Мартин Пантелеев. Спектакълът е мултимедиен и обещава изненади за присъстващите в залата. 

Ето какво каза примата за слушателите на "Хоризонт":

"Искам да поздравя слушателите на програма "Хоризонт" с началото на тази Страстна и вълнуваща седмица. За мен тази седмица започва по един особено трепетен начин – с концерта довечера, с който заедно с Пловдивската филхармония и Мартин Панталеев ще отпразнуваме 30 години от началото на моята кариера на същото това място, на което тя започна през 1988 година - в зала 1 на НДК".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ирена Гъделева.

Личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна