Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай въвежда контрамита за около 130 стоки, произведени в САЩ

Китай наложи митнически тарифи върху редица стоки от САЩ, за да се противопостави на санкциите на администрацията на Тръмп върху вноса на китайска стомана и алуминий.

В неделя Министерството на финансите на Китай заяви, че въвежда мита на 128 американски стоки за 3 млрд. долара годишно, които ще влязат официално в сила в понеделник (2-ри април). Новите китайски тарифи варират от 25% за вноса на американско свинско месо и на осем други вида стоки до 15% за вноса на плодове и на още 120 вида стоки, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Министерството на финансите пак разкритикува тарифите на Вашингтон в размер на 25% за стоманодобивната промишленост и на 10% за вноса в САЩ на алуминий съгласно член 232 от Търговския закон, подчертавайки, че по този начин се нарушават правилата на световната търговия. В същото време отбеляза, че предложените от Пекин контрамерки ще бъдат сравнително ограничени и нямат за цел да засилят търговското напрежение между двете водещи световни икономики.

Митническите тарифи за китайската стомана и алуминий "нанасят сериозни щети на интересите на страната ни", се отбелязва в изявлението на финансовото министерство. Също така се посочва, че предприетите от Китай санкции "имат за цел да защитят интересите на страната ни и да балансират щетите, причинени от мерките на  САЩ".

На този етап от администрацията на Доналд Тръмп не коментират контрамерките, предприети от властите в Пекин.

Трябва да се има предвид, че освен митата за вноса на стомана и алуминий, Белият дом въведе и други наказателни мерки спрямо Пекин във връзка с раздел 301 от Търговския закон за използването на некоректни практики за придобиване на американски технологии от страна на китайски компании. Тези мерки включват въвеждането на мита на стойност до 60 млрд. долара годишно за вноса на около 100 стоки, произвеждани в Китай, като в същото администрацията на САЩ подаде и жалба до Световната търговска организация срещу практиките за лицензиране на китайски технологии и за ограничаване на китайските инвестиция в американски технологии.

Въпреки растящото търговско напрежение, американски и китайски официални представители се ангажират да опитат да разрешат споровете, или поне да предотвратят по-нататъшната ескалацията, съобщи преди дни "Уолстрийт джърнъл", цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Пекин обаче заплаши, че ще се противопостави на действията на САЩ, като според анализатори соята и други продукти от американските фермерски щати, които подкрепят търговската политика на Тръмп са в списъка на потенциалните нови цели на войната с митата, както и други важни за американската икономика стоки като самолетите, произвеждани от "Боинг".

Очаква се в Пекин да започне въвеждането на допълнителни ответни мерки, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви конкретните митнически тарифи, които ще бъдат наложени върху около 100 китайски стоки според раздел 301 от Търговския закон, уточнява "Уолстрийт джърнъл".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна