Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Липсва единна позиция във Великобритания по случая „Скрипал“

Снимка: БГНЕС

"Липсва единна позиция във Великобритания по случая „Скрипал“. Позицията на лидера на Лейбъристката партия е в пълен контраст с официалната позиция на Лондон. Преди около седмица Джереми Корбин категорично призова Русия да бъде допусната в разследването на този случай, да ѝ бъде представена и проба от ползваното бойно отровно вещество и изтъкна, че Великобритания се нуждае от категорични доказателства по този случай. Позицията му беше в контекста на това как през 2003 г. Западът допусна категорична грешка с обвиненията за наличие на оръжия за масово поразяване в Ирак".

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Нишан Джингозян, който живее и работи в Лондон. Позицията на Лондон поставя управляваща Консервативната в изключително деликатна ситуация, допълни той:

„В продължение на години британската политическа класа и конкретно Консервативната партия се възмущава от политиката на Кремъл и Путин, но в същото време Лондон се превърна в глобален център на руската диаспора и конкретно на руските олигарси. Според проучване на вестниците "Телеграф" и "Индипендънт", огласено преди няколко дни, руските олигарси са инвестирали над 8 милиарда лири в недвижими имоти в Лондон. 33-ма руски милиардери и 88 000 руски милионери притежават недвижими имоти в Лондон, или „втората Москва“ - както те на шега наричат столицата на Великобритания.

Консервативната партия на Великобритания в последните 20 месеца е получила дарения от руски кръг от руски олигарси, приближени на Путин, в размер на 820 000 лири. От 2010-а година насам сумата, е в размер на 3 милиона лири. Един от шокиращите примери е Любов Чернукин - съпруга на бивш руски заместник-министър на финансите, която е дарила 160 000 лири за привилегията да играе тенис с Дейвид Камерън и Борис Джонсън.

"Позицията на Великобритания по случая "Скрипал" и тези дарения, пряко насочени към Консервативната партия, поставиха правителството на Великобритания в изключително трудна и деликатна ситуация, от която Джереми Корбин, според мен, успя много удачно да се възползва“, коментира Нишан Джингозян.

Юлия Скрипал продължава да се възстановява в болница и е комуникативна, заяви Джингозян, който се позова на репортаж от Би Би Си. Той изтъкна, че липсата на категорична позиция по случая „Скрипал“ всъщност обхваща цяла Европа, а не само Великобритания

"Друга тема, която изключително масово се коментира във Великобритания, е връзката между "Северен поток" и случая "Скрипал". "Северен поток" в момента е най-важният проект между Русия и ЕС и, според коментатори, усилията на Великобритания да прекрати този проект не са били увенчани с успех и се отчитат като победа за Германия. В тази посока на мисли, позицията на Германия да се присъедини към експулсирането на руски дипломати и към позицията на Великобритания би могло да е компромисен вариант в защита на икономическите интереси на Германия“, коментира още Джингозян.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!