Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Компанията "Тесла" фалира !", пошегува се неуместно Илон Мъск навръх 1-ви април

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Tesla Inc. Илон Мъск се опита да се пошегува доста неуместно след приключването на един от най-лошите месец в историята за неговата компания, като в поредица от тиутър съобщения на 1-ви април заяви, че водещата фирма за производство на електромобили е фалирала.

"Тъжно е да ви уведомим, че Telsa Inc. се намира в пълен и цялостен фалит. Не можете да повярвате, но ние сме в несъстоятелност", написа през уикенда Мъск. "Независимо от положените усилия за набиране на средства, включително и последната масова продажба на великденски яйца, ние с тъга ви съобщаваме, че Tesla е напълно фалирала", пошегува се той.

В последен туит обаче Илон Мъск написа: "Това очевидно не е предстоящо изявление. Честит нов месец!"

Проблемът с евентуалната несъстоятелност на компанията е в отговор на коментари на Джон Томпсън от Vilas Capital Management, който прогнозира през миналата седмица, че компанията "Тесла" може да изпадне в несъстоятелност в рамките на следващите четири месеца, ако не предприеме спешни мерки.

                                                                                                       Графика на акциите на Tesla Inc.

Снимка

Първоаприлската шега на Илон Мъск е доста неуместна с оглед на факта, че през изминалия месец март акциите на Tesla inc. се сринаха с цели 22%, отбелязвайки най-слабото си представяне от декември 2011-а година насам. На фона на широкият индекс S&P500, който през последните 12 месеца нарасна с около 12%, акциите на Tesla за същия период се понижиха с около 4 на сто.

През миналата седмица агенция "Мудис" понижи оценката си за корпоративния дълг на компанията Tesla Inc. до „В3“ от В2“ с оглед на опасения, свързани с производството на електромобили от Модел S. По-късно през седмицата анализатори на Deutsche Bank пък прогнозираха, че "Тесла" няма да успее да изпълни заложените цели за първото тримесечие по отношение на този тип електромобили (от Модел S), а известният привърженик на компанията Ромит Шах - анализатор в компанията Instinet, понижи целевата си оценка за цените на акциите на Tesla от 500 долара на 420 долара, визирайки също наличните производствени проблеми.

Междувременно Tesla обяви, че изтегля от пазара около 123 хиляди автомобили от по-старите Model S с оглед на опасност от корозия на кормилната щанга.

Компанията на Илон Мъск пострада също така и от притеснения около технологията за автомобилите без шофьори, след като такъв автомобил на Uber Technology Inc. нарани смъртоносно пешеходец в Аризона през миналия месец и след опасения, че технологията "автопилот" на Tesla е вероятната причина за тежка катастрофа през март на магистрала в Калифорния.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени