Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина започват консултации за позицията на Гърция по спора за името на Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След срещите си в Скопие, министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас започва консултации с лидерите на парламентарните партии в Атина. Правителството се надява на подкрепа поне на част от опозицията, за да приеме споразумение, което да включва  в името и думата "Македония". Засега две партии - коалиционният партньор на СИРИЗА "Независими гърци", както и крайнодесните от "Златна зора", категорично отказват не само подкрепа, но и да участват в консултациите.

Каквото и споразумение бъде договорено между Атина и Скопие, то трябва да бъде подкрепено с мнозинство в парламента. Правителството на Алексис Ципрас би могло да разчита само на гласовете на депутатите-социалисти. Лидерът на гръцката опозиция Мицотакис също отказа среща с външния министър.

Гръцката страна поставя и условие за промяна на конституцията на Македония, като основен елемент за споразумение. Ако парламентът не подкрепи предложението на правителството, случаят с името на Македония може да доведе до извънредни парламентарни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!