Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели: Договорите с американските централи струват на българите 486 млн. лева годишно

Омбудсманът ще се среща с ръководствата на американските централи, пита ведомства за договорите с тях

| обновено на 02.04.18 в 15:29
Снимка: БГНЕС


Приключи срещата на омбудсмана Мая Манолова и четирите национално представени работодателски организации – АКИБ, БТТП, КРИБ и БСК, по повод жалбата на работодателите срещу договорите на т. нар. "американски централи" - "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", внесена при обществения защитник преди десетина дни.

Според работодателите договорите с компаниите "Ей и Ес" и "Контурглобал", които управляват двата ТЕЦ-а, ощетяват всяко българско домакинство със 161 лева годишно.

На срещата с омбудсмана бизнесът за пореден път настоя договорите да бъдат предсрочно прекратени, дори и с цената на рисковете, които биха произтекли за страната ни.

При цени от 70 лева за мегаватчас на регулирания пазар, определени от КЕВР, и цени на борсата между 35 и 68 лева, американските централи продават електроенергия на два пъти по-високи от пазарните цени. Това ощетява българското общество с 486 млн. лева годишно, посочи Васил Велев от АКИБ. Централите не плащат и т.нар. "добавки" към таксите за преносните мрежи, което според Велев е нерегламентирана държавна помощ.

По изчисления на работодателите, печалбите на централите са между 54 и 59%, които се калкулират върху цената на тока за бизнеса и за бита. Затова бизнесът настоява за разтрогването на договорите с американските компании, което вероятно ще струва на страната ни 3 милиарда лева неустойки и европейски санкции за нерегламентирана държавна помощ.

Манолова оповести, че ѝ предстои среща с ръководствата на двете централи, на която вероятно ще стане дума и за предсрочно прекратяване на договорите. Тя ще поиска информация от енергийното и финансовото ведомство и от КЕВР за действията на институциите във връзка с тези договори.

Репортажи по темата чуйте от звуковите файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени