След три почивни дни инвеститорите на Уолстрийт отново притеснени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските инвеститорите изглеждат отново притеснени преди подновяване на търговията на Уолстрийт след трите почивни дни за Великденските празници. Фокусът на внимание продължава да бъде насочен към търговското напрежение между САЩ и Китай и към доста слабото представяне на технологичния сектор.

Фючърсите на трите основни фонови индекса, търгувани на извънборсовата търговия, се оцветяват в червено, като на индекса DJIA се понижава с около 130 пункта (понижение с 0,55%), на S&P500 - с 0,46% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,85%.

Трябва да се има предвид, че през последния работен ден за март (четвъртък, 29-и март) DJIA успя да нарасне с близо 255 пункта (повишение с 1,07%), S&P500 - с 1,38% и Nasdaq Composite - с 1,64%, но въпреки това и трите индекса отчетоха солиден месечен спад съответно с 4,7%, с 4,0% и с 4,5%.

Индексът на сините чипове DJIA и широкият индекс S&P500 дори приключиха със солидни загуби първото тримесечие на годината, понижавайки се съответно с 3,5% и с 2,6%. Единствено Nasdaq успя да отбележи слабо повишение от 0,7% през периода януари - март 2018-а година.

Напрежението преди старта на днешната търговия на Уолстрийт е факт, след като през тридневния великденски уикенд имаше нови развития около търговското напрежение между САЩ и Китай. Властите в Пекин обявиха, че налагат контрамита за 128 американско произведени стоки в размер до 3 млрд. долара годишно, включително мито от 25% за вноса на свинско месо и от 15% за вноса на плодове от САЩ. Това е в отговор на наложените преди време мита от администрацията на Доналд Тръмп за вноса на стомана и алуминий, като Китай не беше изключен от тези наказателни тарифи.

Американските инвеститорите ще следят внимателно и поведението на акциите на технологичните компании, които въпреки отскока си в деня преди великденските празници продължават като цяло да се намират под сериозен натиск от продажби през последните седмици.

Вниманието отново ще бъде насочено най-вече върху акциите на водещи компании като Facebook, Tesla Inc. и Amazon.com, тъй като именно те бяха подложени по различни причини на най-агресивни разпродажби в края на месец март. На извънборсовата търговия акциите на Facebook се понижават с 0,6% под 159 долара на акция, като инвеститорите продължават да са притеснени от огромния скандал, свързан със защитата на личните данни на потребителите на водещата социална интернет медия.

Акциите на Tesla Inc. се понижават с близо 4% около час преди старта на реалната търговия на Уолстрийт на фона на серията негативни новини, свързани с голямата компания за електрически автомобили и след неуместните шеги на 1-ви април от страна на нейния изпълнителен директор Илон Мъск, че компанията фалира.

Акциите на Amazon.com губят 1,61% от стойността си по време на извънборсовата търговия с оглед на атаките през туитър на американския президент Доналд Тръмп спрямо бизнес практиките на световната компания за онлайн пазаруване. Преди великденските празници Тръмп "подгони" компанията, настоявайки тя да направи промени в данъчното си третиране. В туит в четвъртък Тръмп изрази притеснения, че водещата в света компания за продажби през интернет не плаща справедливи данъци и нанася вреда на пощенската служба на САЩ, като в същото време вреди сериозно на бизнеса на редица търговци на дребно. В събота той пусна пореден туит, в който отбеляза как пощенската служба на САЩ губи пари всеки път, когато доставя пакетни пратки на Amazon.com.


Още от категорията
Големи инфраструктурни проекти във Варна активизират покупката на недвижими имоти и увеличават стойността им.

Имотите във Варна поскъпват заради големи инфраструктурни проекти

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на националното сдружение "Недвижими имоти". На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000..

публикувано на 25.06.18 в 16:14

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на "Булгаргаз" от 18% на 10,81%. Мотивът на енергийния регулатор да намали предлаганото от..

публикувано на 25.06.18 в 15:17

България с топ потенциал за финансови технологии в Югоизточна Европа

България е с най-голям потенциал за развитието на финансовите технологии в Югоизточна Европа, сочи докладът „Югоизточна Европа: Финтек и Иновации“, изготвен от SeeNews. През миналата година у нас са работили 70 компании в тази област. Благоприятната среда е предпоставка за бързия растеж на сектора у нас, според оценки на експертите. Следват..

публикувано на 25.06.18 в 15:14

Рязко понижение на европейските акции след ново задълбочаване на глобалното търговско напрежение

Последният епизод от търговската война между Съединените щати и техните основни търговски партньори в лицето на ЕС и Китай допринася за сериозно напрежение на европейските фондови борси в началото на новата седмица. Доналд Тръмп заплаши през уикенда американските партньори с нови търговски санкции, ако те не се откажат от търговските бариери и..

публикувано на 25.06.18 в 15:02

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства

В края на май 2018-а година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 73,213 млрд. лева (69,8% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,6% през април, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер на 21,865 млрд. лева..

публикувано на 25.06.18 в 13:42
Александър Новак

Русия подкрепи плановете на ОПЕК за номинално повишаване на добивите на петрол

Русия подкрепи през уикенда плановете на ОПЕК и в частност на Саудитска Арабия да бъде увеличено петролното производство с оглед на сигналите на затягане на пазарите на черно злато и по-високите цени, съобщава "Уолстрийт джърнъл". В събота руският енергиен министър Александър Новак заяви, че неговата страна е подкрепила плана на Организацията на..

публикувано на 25.06.18 в 13:14

Влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на заплахата от световна търговска война

През юни бизнес доверието в Германия поднови своя спад, който беше в сила от началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е знак, че настроението сред мениджърите на компаниите в най-голямата европейска икономика се влошават с оглед на растящата заплаха от световна търговска война. Индексът на института Ifo,..

публикувано на 25.06.18 в 12:11