След три почивни дни инвеститорите на Уолстрийт отново притеснени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските инвеститорите изглеждат отново притеснени преди подновяване на търговията на Уолстрийт след трите почивни дни за Великденските празници. Фокусът на внимание продължава да бъде насочен към търговското напрежение между САЩ и Китай и към доста слабото представяне на технологичния сектор.

Фючърсите на трите основни фонови индекса, търгувани на извънборсовата търговия, се оцветяват в червено, като на индекса DJIA се понижава с около 130 пункта (понижение с 0,55%), на S&P500 - с 0,46% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,85%.

Трябва да се има предвид, че през последния работен ден за март (четвъртък, 29-и март) DJIA успя да нарасне с близо 255 пункта (повишение с 1,07%), S&P500 - с 1,38% и Nasdaq Composite - с 1,64%, но въпреки това и трите индекса отчетоха солиден месечен спад съответно с 4,7%, с 4,0% и с 4,5%.

Индексът на сините чипове DJIA и широкият индекс S&P500 дори приключиха със солидни загуби първото тримесечие на годината, понижавайки се съответно с 3,5% и с 2,6%. Единствено Nasdaq успя да отбележи слабо повишение от 0,7% през периода януари - март 2018-а година.

Напрежението преди старта на днешната търговия на Уолстрийт е факт, след като през тридневния великденски уикенд имаше нови развития около търговското напрежение между САЩ и Китай. Властите в Пекин обявиха, че налагат контрамита за 128 американско произведени стоки в размер до 3 млрд. долара годишно, включително мито от 25% за вноса на свинско месо и от 15% за вноса на плодове от САЩ. Това е в отговор на наложените преди време мита от администрацията на Доналд Тръмп за вноса на стомана и алуминий, като Китай не беше изключен от тези наказателни тарифи.

Американските инвеститорите ще следят внимателно и поведението на акциите на технологичните компании, които въпреки отскока си в деня преди великденските празници продължават като цяло да се намират под сериозен натиск от продажби през последните седмици.

Вниманието отново ще бъде насочено най-вече върху акциите на водещи компании като Facebook, Tesla Inc. и Amazon.com, тъй като именно те бяха подложени по различни причини на най-агресивни разпродажби в края на месец март. На извънборсовата търговия акциите на Facebook се понижават с 0,6% под 159 долара на акция, като инвеститорите продължават да са притеснени от огромния скандал, свързан със защитата на личните данни на потребителите на водещата социална интернет медия.

Акциите на Tesla Inc. се понижават с близо 4% около час преди старта на реалната търговия на Уолстрийт на фона на серията негативни новини, свързани с голямата компания за електрически автомобили и след неуместните шеги на 1-ви април от страна на нейния изпълнителен директор Илон Мъск, че компанията фалира.

Акциите на Amazon.com губят 1,61% от стойността си по време на извънборсовата търговия с оглед на атаките през туитър на американския президент Доналд Тръмп спрямо бизнес практиките на световната компания за онлайн пазаруване. Преди великденските празници Тръмп "подгони" компанията, настоявайки тя да направи промени в данъчното си третиране. В туит в четвъртък Тръмп изрази притеснения, че водещата в света компания за продажби през интернет не плаща справедливи данъци и нанася вреда на пощенската служба на САЩ, като в същото време вреди сериозно на бизнеса на редица търговци на дребно. В събота той пусна пореден туит, в който отбеляза как пощенската служба на САЩ губи пари всеки път, когато доставя пакетни пратки на Amazon.com.


Още от категорията

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайния ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната система..

публикувано на 25.09.18 в 14:54
Роберто Азеведо от Световната търговска организация

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Пълномащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс. Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение между..

публикувано на 25.09.18 в 14:37
Пламен Димитров

КНСБ: Делът на сивата икономика в България е около 30%

Между 1 и 2 милиарда лева годишно дължими осигурителни вноски не се внасят в България, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката конференция за неформалната икономика и недекларирания труд:   "Недекларираният труд в Европейския съюз, в частния сектор средно за страните от Европейския съюз е някъде около 12..

обновено на 25.09.18 в 14:20
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Евробюджет 2019 не е време за революции

Европейският бюджет за догодина ще бъде разгледан в ресорната Бюджетна комисия в Европейския парламент. Това е предпоследният бюджет в настоящата многогодишна финансова рамка, но последният, в чието приемане ще участва и Великобритания.  Евробюджетът за 2019-а ще трябва да продължи да инвестира достатъчно в пътища и млади хора, но да обърне..

публикувано на 25.09.18 в 14:16
Разширението на АЕЦ

Унгария иска да предоговори условията за АЕЦ „Пакш“

Унгария иска да преразгледа кредитното споразумение с Русия за строителството на новите блокове на атомната централа „Пакш“, съобщава „Блумбърг“, като се позовава на унгарския министър Янош Шули, отговарящ за разширението на централата. „В случай на забавяне Унгария иска да започне да плаща по-късно от предвиденото в договора“, е казал..

публикувано на 25.09.18 в 13:36
Дитер Кемпф от Федерацията на германските индустриалци

Федерацията на германските индустриалци понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2018

Федерацията на германските индустриалците (BDI) понижи прогнозата си за растеж на водещата европейска икономика през 2018-а   година и предупреди за потенциален спад, позовавайки се по-слабото търсене на немския износ с оглед на търговската политика на САЩ, на Брекзит и заплахата за икономиката от надигащата се ксенофобията у дома. Очаква се..

публикувано на 25.09.18 в 13:29

Абрамович иска $3,9 млрд. за „Челси“

Роман Абрамович проучва вариантите за продажба на „Челси“. Според Bloomberg руският бизнесмен разчита да получи за принежавания от него футболен клуб от Висшата лига на Англия около 3,9 милиарда долара. По-рано Абрамович отхвърли оферта на Джим Ретклиф за 2,68 милиарда. По оценка на Forbes към юли 2018 „Челси“ е струвал $2,06 милиарда,..

публикувано на 25.09.18 в 13:06