Eмисия новини
от 08.00 часа

След три почивни дни инвеститорите на Уолстрийт отново притеснени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските инвеститорите изглеждат отново притеснени преди подновяване на търговията на Уолстрийт след трите почивни дни за Великденските празници. Фокусът на внимание продължава да бъде насочен към търговското напрежение между САЩ и Китай и към доста слабото представяне на технологичния сектор.

Фючърсите на трите основни фонови индекса, търгувани на извънборсовата търговия, се оцветяват в червено, като на индекса DJIA се понижава с около 130 пункта (понижение с 0,55%), на S&P500 - с 0,46% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,85%.

Трябва да се има предвид, че през последния работен ден за март (четвъртък, 29-и март) DJIA успя да нарасне с близо 255 пункта (повишение с 1,07%), S&P500 - с 1,38% и Nasdaq Composite - с 1,64%, но въпреки това и трите индекса отчетоха солиден месечен спад съответно с 4,7%, с 4,0% и с 4,5%.

Индексът на сините чипове DJIA и широкият индекс S&P500 дори приключиха със солидни загуби първото тримесечие на годината, понижавайки се съответно с 3,5% и с 2,6%. Единствено Nasdaq успя да отбележи слабо повишение от 0,7% през периода януари - март 2018-а година.

Напрежението преди старта на днешната търговия на Уолстрийт е факт, след като през тридневния великденски уикенд имаше нови развития около търговското напрежение между САЩ и Китай. Властите в Пекин обявиха, че налагат контрамита за 128 американско произведени стоки в размер до 3 млрд. долара годишно, включително мито от 25% за вноса на свинско месо и от 15% за вноса на плодове от САЩ. Това е в отговор на наложените преди време мита от администрацията на Доналд Тръмп за вноса на стомана и алуминий, като Китай не беше изключен от тези наказателни тарифи.

Американските инвеститорите ще следят внимателно и поведението на акциите на технологичните компании, които въпреки отскока си в деня преди великденските празници продължават като цяло да се намират под сериозен натиск от продажби през последните седмици.

Вниманието отново ще бъде насочено най-вече върху акциите на водещи компании като Facebook, Tesla Inc. и Amazon.com, тъй като именно те бяха подложени по различни причини на най-агресивни разпродажби в края на месец март. На извънборсовата търговия акциите на Facebook се понижават с 0,6% под 159 долара на акция, като инвеститорите продължават да са притеснени от огромния скандал, свързан със защитата на личните данни на потребителите на водещата социална интернет медия.

Акциите на Tesla Inc. се понижават с близо 4% около час преди старта на реалната търговия на Уолстрийт на фона на серията негативни новини, свързани с голямата компания за електрически автомобили и след неуместните шеги на 1-ви април от страна на нейния изпълнителен директор Илон Мъск, че компанията фалира.

Акциите на Amazon.com губят 1,61% от стойността си по време на извънборсовата търговия с оглед на атаките през туитър на американския президент Доналд Тръмп спрямо бизнес практиките на световната компания за онлайн пазаруване. Преди великденските празници Тръмп "подгони" компанията, настоявайки тя да направи промени в данъчното си третиране. В туит в четвъртък Тръмп изрази притеснения, че водещата в света компания за продажби през интернет не плаща справедливи данъци и нанася вреда на пощенската служба на САЩ, като в същото време вреди сериозно на бизнеса на редица търговци на дребно. В събота той пусна пореден туит, в който отбеляза как пощенската служба на САЩ губи пари всеки път, когато доставя пакетни пратки на Amazon.com.


Още от