Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатеринбург отмени преките избори за кмет

Въпреки протеста на почти 2000 души в понеделник регионалните законодатели в Свердловска област отмениха преките избори за кмет на 1,5-милионния руски град Екатеринбург.
Снимка: Ройтерс

Регионални законодатели гласуваха днес за отмяна на преките избори за кмет в четвъртия по големина град на Русия, което бе осъдено от градоначалника, който е критик на президента Владимир Путин, съобщи агенция Франс прес.

Кметът на Екатеринбург Евгений Ройзман, който бе избран през 2013 г. с 5-годишен мандат, бе единственият от висшите регионални представители, позволили си публично да критикуват Путин и да подкрепят опозиционния лидер Алексей Навални.

Депутатите в парламента на Свердловска област гласуваха с 42 гласа „за“ и 4 „против“ промени в закона за изборите на органи за местно самоуправление.

Въпреки протести, последният от които бе в понеделник и събра около 2000 души, те отмениха клауза за пряко избиране на кмета на 1,5-милионният Екатеринбург, която бе в сила от 2010 г. С промяната това ще правят общинските съветници.

Екатеринбург бе един от малкото големи руски градове, в които гражданите имаха право на пряк избор на кмет.

Ройзман заяви, че решението е „обида за жителите на града“. Той изрази увереност, че кандидатурата му няма да бъде обсъждана отново за поста, а пък и той нямал планове за нов мандат.

От Кремъл заявиха, че не е имало намеса в решението. „Това изцяло е в прерогативите на местното регионално законодателно събрание, поради което не може нито да се месим, нито да коментираме“, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна