Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Петранов: Свалиха седмица по-рано изложбата на Златю Бояджиев в „Дом Витгенщайн“

Дом Витгенщайн - Виена
Снимка: haus-wittgenstein.at

Свалиха седмица по-рано изложбата на Златю Бояджиев в "Дом Витгенщайн" – Виена. Това е меко казано скандално, коментира в „Хоризонт до обед“ Борислав Петранов – директор на Културния институт "Дом Витгенщайн" във Виена от 2002 година до 2013 година.

„Може би за много хора да бъде съкратена изложбата на много от класиците на българската съвременна художествена култура е нормално. За мен е тъжно и факт, който меко казано е скандален“, каза той.

Шедьоврите на знаменития майстор, както и съпътстващата експозиция със скулптури и живопис на известните пловдивски автори Васил Маргаритов и Димитър Воденичаров, бяха свалени още през миналата седмица, въпреки че трябваше да бъдат на разположение на почитателите на изобразителното изкуство до 30 март т.г. Изложбата с платна на именития български художник беше открита на 8 февруари.  Представянето на „изобразително изкуство от Пловдив” е част от „мащабната съвместна програма на "Дом Витгенщайн" и Градската художествена галерия”, в рамките на която бяха показани изложби на Цанко Лавренов, на живописеца Васил Стоев и на художника Стоян Куцев.

„Да свалиш Златю Бояджиев от галерията, каквото и обяснение да има, аз не намирам то да бъде релевантно. Българският културен институт разполага с няколко галерии и винаги може да се намери вариант къде да бъде изложено нещо друго, ако е толкова спешно, но Златю Бояджиев е Златю Бояджиев, не може да си позволим да го свалим една седмица по-рано. Друг е въпросът, че нямаше никаква реклама за тази изложба“, коментира Петранов.

Интервюто на Савелина Савова с Борислав Петранов можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени