Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гоголевият „Нос“ и постепенното изчезване на човещината

БНР Новини
Снимка: Иван Дончев

„Нос“ е най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Сценичната версия по едноименната повест на Николай Гогол е дело на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и режисьор на спектакъла.

„Адаптацията, която направихме с Ина, е доста свободна – тоест ние взехме темата на Гогол, взехме идеята му и я развихме по актуален начин. Темата е постепенното изчезване на човещината в нас, робуването на това, да сме в по-голяма позиция в обществото, да имаме все повече и как лека-полека това унищожава човека в нас.“

В многобройните персонажи в представлението се превъплъщават актьорите Георги Спасов и Полина Христова.  „През цялото време те играят с маски, на които са закрепени носове, и почти не виждат, нямат лица, тоест те не могат да ползват както нормално актьорът ползва мимиката на лицето. Ползват жестове, ползват езика на тялото, разиграват с гласовете си тези образи. Изключително сложно представление за актьорите и те се справиха блестящо“, обяснява режисьорката на спектакъла. Сценографията е на Мариета Голомехова, а музиката – на Христо Намлиев.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна