Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български юристи са автори в литературния сборник "Темида 6"

4
Снимка: БГНЕС

Български юристи са автори в литературния сборник "Темида 6", издаден от Съюза на юристите в България (СЮБ). 37 са творците, познати в обществото като съдии, прокурори, адвокати, юрисконсулти и университетски преподаватели, сред които Огнян Герджиков, Кино Лазаров, Цанка Цанкова, Снежана Начева, Димитър Генчев, Пенчо Пенев, Даниел Вълчев, Дарина Зиновиева, Владо Любенов, Илия Пачолов, Кети Бозукова, Венцислав Радков, Петя Хантова, Красимир Недев, Людмила Богословава, Красимира Райчева. Автор на рецензията е Димитър Генчев.

Според проф. Дарина Зиновиева професията не отличава един човек от друг по качества, когато се говори за изкуство.

„Лекарите също издават сборници, правят представяния, те са и музиканти, и поети. Днес влизаш в съдебна зала и се занимаваш с наказване на лицата, които пречат на обществото да живее спокойно, ти прилагаш науката си, знанията, уменията си“, каза проф. Зиновиева.

„Най-много такива изневери на професията, в добрия смисъл на думата, имаме юристите и медиците. Може би защото ние най-пряко се докосваме до съдбите на хората, здравето, живота, и това като че ли ни зарежда допълнително. Понеже нашите професии са напрегнати, това е своеобразен отдушник“, коментира проф. Огнян Герджиков.

Поезията е обличането в красиви думи на представата ни за света, каза адв. Красимир Недев.

„Когато си спомним, че правото всъщност е кодифициран морал, той не е нищо друго, тогава можем да свържем всички тези неща. Ние се опитваме по някакъв начин да облечем в красиви думи нашата представа за света. Това е моето разбирането за поезия“, каза той.

Сборникът с поезия и проза бе представен с литературно четене в Съюза на юристите на 21 март, в което се включиха голяма част от авторите на творбите. Културният дом на юристите е създаден през 1956 г. Като обособена организация на СЮБ, той има свой правилник за дейност и органи за управление – управителен и контролен съвет и с тяхна помощ осъществява културна, образователна и възпитателна дейност. Към Културния дом на СЮБ има освен литературен клуб и оркестър, и клуб за изобразително изкуство.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Савелина Савова с проф. Дарина Зиновиева, проф. Огнян Герджиков и адв. Красимир Недев


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени