Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел аплодират Александрина Пендачанска като Сантуца от "Селска чест"

БНР Новини
6
Сцена от „Селска чест”.
Снимка: Forster

„Сантуца е моята седемдесета роля”, каза в НДК Александрина Пендачанска, която отбеляза с грандиозен концерт 30 години от сценичната си кариера.

Щастливо съвпадение се оказа фактът, че нашият постоянен кореспондент в Белгия Милен Венков е проследил спектаклите там. 

„Спектакли с оригинална режисура, с подчертано италиански характер и запомнящи се музикални постижения, сред които имаше и ярка българска следа”, казва той.

„Постановката в Брюксел бе на родения във Венеция режисьор Дамиано Микиелето съвместно с постоянните си сътрудници – Паоло Фантин (декор), Карла Тети (костюми) и Алесандро Карлети (осветление). Италианецът ситуира действието и в двете опери в едно и също селце някъде в Южна Италия – Сицилия или Калабрия. „Селска чест” протича около пекарната на Мама Лучия, а „Палячи” се развива в мултифункционална общинска зала”, продължава разказа си Милен. Много оригинална е идеята на Микиелето да свърже интригата в двете опери – така някои от героите от „Палячи” се появяват в „Селска чест” и обратно. В първата творба Пепе и Неда лепят афиши за предстоящото представление на „Палячи”, а малко по-късно по време на прочутото интермецо ставаме свидетели на първата любовна среща на Неда и Силвио, който работи като хлебар в пекарната. Най-трогателната находка на режисьора, лично за мен, бе в интермецото на „Палячи”, когато бременната Сантуца получава прошка от свещеник и Мама Лучия я приема в дома си, изпълнявайки предсмъртната заръка на сина си”. 

В спектакъла на 16 март ролята на Сантуца изпълнява Александрина Пендачанска. „Нейното изпълнение ме впечатли с хубаво чувство към стила веризъм, интелигентно фразиране, като вокалната й линия бе много релефна и динамично нюансирана. Тоновете бяха изпълнени с голямо драматично съдържание и сопраното уместно използваше гръдния си регистър. Александрина Пендачанска е пееща актриса, която създаде ярък образ с голям драматичен заряд”.

В звуковия файл може да чуете целия разказ на Милен Венков.

В записа от концерта на Александрина Пендачанска в НДК съпровождана от оркестъра на Държавна опера Пловдив с диригент Мартин Пантелеев ще прозвучат интермецо от „Селска чест” на Маскани и ария на Сантуца.


Снимки: Forster
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна