Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Ердоган и Рохани декларират решителност да се противопоставят на сепаратистките опити в Сирия

| обновено на 04.04.18 в 18:59
Хасан Рохани, Реджеп Едоган и Владимир Путин в Анкара (от ляво надясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран, Русия и Турция ще продължат активното си сътрудничество за постигане на напредък в политическия процес в Сирия. Това се казва в съвместната декларация, приета след срещата на тримата лидери. Те подчертават своята привързаност към суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия.

Президентите на трите страни се обявиха срещу сепаратистките инициативи, скрити под претекст борба с тероризма, които отслабват Сирия и заплашват националната сигурност на съседните държави.

В общото комюнике се изтъква, че страните продължават съвместните си усилия за борба с терористичните организации „Ислямска държава“, фронта „ал-Нусра“ и ал-Каида. По време на съвместната пресконференция обаче турският президент подчерта нуждата от борба с всички считани от Анкара за терористични организации. Той акцентира, че заплаха от сирийска територия за Турция е неприемлива. Турция няма да спре, докато не гарантира сигурността на всички райони, които сега са под контрола на кюрдските сили, включително Манбидж, декларира Реджеб Ердоган. Той също така предупреди, че сирийската териториална цялост зависи от запазването на равно разстояние от всички терористични групи.

Лидерите призовават воюващите страни да не нарушават режима на прекратяване на огъня. В съвместната декларация на тримата президенти се настоява за създаване в най-кратки срокове на конституционния комитет, който да изработи новия основен закон на Сирия. 

Турският държавен глава апелира международната общност да подкрепи политическо решение на конфликта в арабската страна.

В изказването си след срещата руският държавен глава подчерта и хуманитарното измерение. По думите на Путин е необходимо хората да живеят в нормални условия, а това е невъзможно без големи вложения. Той прикани страните по света към активно участие не само на думи, но и с дела.

По покана на иранския президент Хасан Рухани следващата среща в този формат ще се проведе в Техеран. Домакин на първата среща беше Русия, а на настоящата - Турция.

По-рано, преди началото на тристранното заседание се проведе среща между турския президент и иранския му колега, която продължи около час. Тя беше последвана от разговор между Владимир Путин и Хасан Рохани с подобна продължителност.

В тристранната среща освен президентите участваха още тримата външни министри, началникът на турския Генерален щаб, министърът на енергетиката Берат Албайрак и други високопоставени официални лица.

Преди да отпътува за Анкара, иранският първи дипломат заяви, че процесът от Астана е единствената успешна инициатива по отношение Сирия. Мохамед Джавад Зариф допълни, че всички трябва да приемат, че решението на Сирийския конфликт е политическо и то трябва да бъде определено от народа на арабската страна. По думите му, чуждите правителства трябва да насърчават процеса, а не да вземат решения вместо сирийците или да пишат нова конституция на страната.

Въпреки различията си по някои въпроси Анкара, Москва и Техеран са декларирали подкрепа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна