Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица

| обновено на 05.04.18 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, в който се припомня Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат. 

На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов. Църквата припомня и за съда на Пилат Понтийски над Исус. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. 

На тържествена литургия, отслужена от патриарх Неофит в София, беше осветено светото миро. В края на богослужението то беше преместено от патриаршеската катедрала в Светия Синод, където ще се съхранява. Благовонното масло се използва при тайнството на миропомазването и при освещаването на храмове. Според богослова доцент Костадин Нушев, освещаването на мирото потвърждава високият ранг и достойнство на Българската патриаршия.

По традиция, на Велики четвъртък във всички храмове в страната се извършва Великият маслосвет. Десетки миряни посетиха Тържествената литургия, за да изпитат благодатта на изцелението от душевни и телесни недъзи.
Във фолклорната ни обредност на днешния ден се  боядисват яйцата, подновява се квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. 

Много вярващи, спазвали великденският пост, се причестяват именно на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил Светото причастие.

Много вярващи събират и вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания.

"Тогава се четат откъси от Евангелията, които представят цялата история, тогава можеш чисто духовно да се настроиш за вътрешно смирение и разсъждение".

Хиляда червени яйца ще бъдат подарени на гостите на Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци, след като бъдат боядисани днес, съобщи игуменът архимандрит Никанор. Яйцата са осигурени от благодетели. 

Дворът на митрополитския храм Света Марина в Пловдив се изпълни на днешния Велики четвъртък  с деца , които боядисаха  великденски яйца заедно с младежи от БЧК. Инициативата се провежда за 11-а поредна година и е организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия съвместно с червеноскръстката организация. Децата бяха посрещнати в двора на храма от Знеполският епископ Арсений и под формата на въпроси и отговори заедно  с него припомниха Тайната вечеря на Божия син с Апостолите  в най-важния ден от Страстната седмица- Велики четвъртък . След това започна и боядисването на червените великденски яйца, които ще бъдат раздадени в неделя на присъстващите на празничното богослужение в митрополитския храм „Света Марина“.

Във великотърновския катедрален храм „Рождество на Света Богородица“ тазибяха осветени  2700 яйца и 250 килограма козунак, които ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение в крепостта „Царевец“. Част от осветените яйца и козунака ще бъдат раздадени и в двата старчески дома и на бедните, ползващи социалната кухня.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна