Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще бъдат преведени декемврийските заплати в Ловешката болница

Снимка: БГНЕС

Днес заплатите за декември ще бъдат преведени, съобщи в предаването „Преди всички“ прокуристът на Ловешката болница д-р Ченко Чалъков.
 

В Многопрофилната болница в Ловеч, която е в тежко финансово състояние, напрежението тази седмица отново се покачи. Здравната каса преведе всички заработени средства по клиничните пътеки на кредиторите за покриване на запорите. Така ръководството на лечебното заведение не можа да изплати заплатите на персонала поне за декември. В болницата не достигат лекарства, консумативи и медицински персонал. Затова всички работещи в Отделението по пневмология и фтизиатрия подадоха колективна молба за напускане.

Д-р Михаил Киров – началник на отделението, посочи и останалите причини:

„Най-сериозният проблем е от 2-3 месеца, когато състоянието на болницата достигна до такова равнище, че не може да осигурява необходимите лекарства на пациентите. Почти 90% от пациентите си купуват всичко – спринцовки, игли, всички видове консумативи. Това неминуемо се отразява и на качеството на нашата работа. Постоянният психически тормоз от страна на всички болни и техните близки за това, че те са здравно осигурени и че им се налага да плащат – това са ежедневни скандали“.

Няма официална заповед на прокуриста пациентите да си купуват лекарства и консумативи, но това го е казвал в съвещателен тон, подчерта още д-р Киров. Като друга причина той посочи силно намаления състав на отделението. „Всеки от нас остава с часове след работа, без да иска каквото и да е заплащане. При медицинските сестри е същото“, добави д-р Киров.

Д-р Киров увери, че той и екипът му ще останат на работа до понеделник, докато от отделението бъдат изписани всичките 13 пациенти, които в момента са там. Нови пациенти обаче няма да се приемат, категоричен е той.

Прокуристът д-р Ченко Чалъков определи като лъжа твърденията, че е наредил устно на пациентите да си заплащат лекарствата и консумативите. Според него не е било случайно създаденото напрежение през седмицата. Той подчерта, че началникът на Отделението по пневмология и фтизиатрия д-р Киров не дава дежурства и е бил помолен да влезе в графика. 

"Отделението не се затваря от назначените лекари и сестри, а от болницата. Няма да затворим отделението. Следващата седмица най-вероятно ще имаме и кардиолози. Идеята е да бъде едно общо Отделение за кардиология и пулмология. Щом екипът на д-р Киров решава да напусне, това е тяхно право, но това не значи, че те ще решат дали ще се затвори или не отделението".

Д-р Ченко Чалъков посочи още, че ще се търси нов начин за допълнително стимулиране и разпределение на Фонд "Работна заплата" според натовареността. 

Още по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна