Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скотланд Ярд публикува първото изявление на Юлия Скрипал, откакто тя е в съзнание

| обновено на 05.04.18 в 19:57

Скотланд Ярд публикува първото изявление на Юлия Скрипал, откакто тя е в съзнание. Това става седмица след като властите в Лондон съобщиха, че тя е излязла от критичното състояние. Юлия и баща ѝ - двойният агент Сергей Скпирал, бяха отровени с нервнопаралитично вещество в град Солсбъри преди месец.

Според 33-годишната Юлия случилото се с нея и баща ѝ е нещо дезориентиращо. Тя благодари на лекарите за грижите и изразява надежда, че ще бъде уважен частния живот на семейството ѝ по време на периода на възстановяване.

В същото време руският държавен канал "Россия 1" излъчи аудиозапис, за който твърди, че е телефонен разговор на Юлия Скрипал с Виктория Скрипал - племенницата на баща ѝ. Според телевизията записът е предаден от Виктория Скрипал, но от медията подчертават, че не могат да гарантират автентичността му:

"Всичко с баща ми е наред! Сега си почива. Здравословно всички сме добре. Нямаше нищо непоправимо. Скоро ще ме изпишат. Всичко е окей".

Руският посланик във Великобритания Александър Яковенко изрази задоволство от възстановяването на Юлия Скрипал. Той подчерта, че британските власти продължават да не допускат руската страна до резултатите от разследването на случилото се в Солзбъри. Посланикът смята, че тези резултати могат да бъдат засекретени.

Британските власти са уведомили Юлия Скрипал за предложението на руското посолство да ѝ окаже консулска помощ, но тя не го е приела, обявиха от външното министерство в Лондон. Съобщението на Форин офис бе направено малко след като посланикът на Русия в Лондон каза на пресконференция, че Русия на няколко пъти е поискала консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, но не е получила отговор от британските власти.

"Ще приемем резултатите от всяко разследване на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, в което Русия вземе равноправно участие", каза пред журналисти в Москва руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Това разследване трябва да бъде прозрачно и да не е секретно", подчерта първият руски дипломат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна