Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Разпети петък - въпроси за превратностите на политическата кариера

Снимка: БГНЕС

В най-тъжния ден от годината за християните - Разпети петък, не просто си припомняме кръстните страдания, но търсим от спомена за тях и поуки за бъдещето си. Една от тях е колко бърз е пътят от "Осанна!" до "Разпни го!" и как се стига до пълната метаморфоза в отношението на обществото. Особено добре позната е тази метаморфоза на политиците.

Обяснението на Тома Биков от ГЕРБ защо така лесно политиците изминават пътя от "Осанна" до "Разпни го":

"Защото политиците, за разлика от Исус Христос, ако това е паралелът, са плод на обществени процеси. Едни и същи политици в определени ситуации са много обичани и много полезни, а в други ситуации същите политици биха могли да бъдат вредни. И който си мисли, че той предизвиква процесите, обикновено изобщо не стига до "Осанна". Хората са емоционални същества и затова лесно обикват и лесно намразват някого".

Народният представител от БСП Александър Симов, който изглежда се е примирил с неизбежното, коментира:

"В България, ако тръгнем да разпитваме хората, те биха идентифицирали политиците с всичко друго, но не и с Христос - по-скоро са антиподите на Христос, ако трябва да бъдем честни. И политическият път в България на много хора наистина се простира в тези две категории: От "Осанна" -  особено когато си нов, млад, красив и блестящ и предлагаш някаква надежда на хората, и за съжаление почти винаги пътят завършва с "Разпни го", и то по най-грубия начин, по начин, по който дори никой няма да прояви някаква милост към тебе. "Разпни го" действа безотказно, а "Осанна" не винаги е възможност".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също е изпитал и от меда, и от яда в отношенията си хората:

"Политик като мен, който е по-различен, си спечели и много силна любов, и много силна омраза, така че познавам тези два полюса".

С уговорката, че намира паралела между Бог и политик за недопустим, Йордан Цонев от ДПС даде своето обяснение:

"При политиците всичко е фалшиво - и "Осанна" е фалшиво, и "Разпни го" е фалшиво, докато при трагичните събития, случили се с Господ Исус Христос, нищо не е фалшиво, всичко е истинско".

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна