Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР предупреждава, че по празниците крадците се активизират

Снимка: архив

МВР предупреждава, че по празниците крадците се активизират, а всяка година полицията отчита увеличение на кражбите около Великден. В столицата за най-рискови се смятат кварталите от южната част на града. Затова съветът към всички е да бъдат внимателни и да не обявяват в социалните мрежи, че напускате дома си по празниците.

Още съвети за това как домовете ни да не станат лесна плячка за крадците даде за слушателите на "Хоризонт" инспектор Иван Иванов от Столичната дирекция на вътрешните работи, като обясни, че увеличението на кражбите в топлите дни в годината и конкретно по време на Великденските празници често има връзка с това, че хората оставят отворени врати и прозорци. Често пъти това става съвсем неволно, тъй като те, заминавайки ги забравят:

"Нека не афишират публично, че заминават на дълъг път. Хубаво е, ако някой съсед или роднина може, "да хвърля по едно око" на имота. От друга страна - нека проверяват дали са заключили добре всичко, дали всички прозорци са плътно затворени. Да пускат сигнално-охранителната техника, ако разполагат с такава. Да не се доверяват на случайни хора, които звънят и разпитват".


"Апелираме към гражданите, които няма да пътуват, да бъдат по-бдителни - ако чуят странни шумове (обикновено, когато се извършва взломна кражба, това често става с разбиване на патрона на входната врата), ако човек чуе подобни шумове и без да е уведомен, че се извършват ремонтни дейности, нека да провери, ако е възможно, и да уведоми органите на реда", допълни Иван Иванов и уточни, че обирите в домовете най-често се извършват от престъпници, които са се специализирали в подобен род кражби, но има и криминално проявени, които без да са "специалисти", виждайки отворен прозорец или врата, особено на първите етажи, бързо се изкушават да преминат в действие.

"Има два типа кражби. Първият тип е, когато крадците са събрали директно конкретна информация. Тогава те обикновено знаят какво търсят  - големи суми пари, оръжие, ценности - предимно злато, скъпоценни камъни. Вторият тип кражби, които са на по-случаен принцип - тогава крадецът взема каквото прецени и
 каквото хване в бързината - обикновено, ако има на видимо място пари, но могат да изчезнат и картини, дрехи, по-скъпа черна и бяла техника".

Повече по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна