Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Латвия – романтична, емоционална и вдъхновяваща

Снимка: Facebook
В „Радиокафе“ продължаваме да ви срещаме с музикантите, които са част от проекта "Музиката на Европа", който започна в началото на годината и всеки понеделник представя музиката на една държава-членка.

Стартът беше даден с музиката на Естония, а завършва в края на юни с музиката на Австрия – т.е., държавата, от която поехме и тази, на която ще предадем европредседателството.

Проектът е на Софийска филхармония в партньорство с Националната музикална академия, а в понеделник, на 9 април, предстои да бъде представена музиката на Латвия. Певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева от дуо „Колаж“ гостуваха в студиото на Радио София, за да ни разкажат повече за концерта.

Те споделиха, че покрай подготовката за проекта са осъзнали колко е интересен и смислен той, защото за някои държави се знае много, но за други информацията е оскъдна.

Момичетата ни разказаха още, че латвийският език звучи много хубаво, удобен е за разпяване и е много нежен, а най-забавното е, че се доближава до шопския изказ.

Репертоарът пък, споделиха ни дамите от дуо „Колаж“, потвърждава, че композиторите, които са от Латвия, творят в романтична стилистика, но от позицията на 21 век това е една много богата романтика, наситена емоционално и явяваща се алтернатива на немския романтичен репертоар или дори на руските романси.

Латвия всъщност тази година празнува 100 години от създаването си, а столицата Рига пък, макар и не толкова позната за нас, се оказва едно скрито бижу и притегателен център за много руски музиканти и художници, които са отивали за малко и са оставали да живеят там. Вагнер също е живял в Рига три години, а ако посетите концерта, може би ще разберете какво го е вдъхновявало там, тъй като момичетата от дуо „Колаж“ ще ви разкажат още интересни и любопитни неща за Латвия и нейната столица.

И така, ако искате да усетите артистичната и вдъхновяваща атмосфера на Латвия, можете да ги направите и в София, ако бъдете част от "Музиката на Европа: Латвия". Датата е 9 април, мястото е зала България, а входът е свободен.

Целия разговор на Лили Големинова с певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева от дуо „Колаж“ – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!