Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Възкресение Христово - най-големият празник за всички християни, наричан празник на празниците

С поздрава „Христос Воскресе“ християните ще се поздравяват в продължение на 40 дни

| обновено на 08.04.18 в 16:36
В митрополитската катедрала „Св. Вмчца Неделя“ бе отслужена Пасхална Вечерня - Второ Възкресение
Снимка: БГНЕС

Първият ден на Великден беше посрещнат от стотици вярващи в митрополитската катедрала „Света Неделя“ в столицата. Софийското духовенство отслужи празничната пасхална вечерня, наречена „Второ Възкресение“. Евангелският текст, който съобщава благата вест за Възкресението Христово беше прочетен на различни езици, за да може радостната вест да достигне до всички народи по света.

В светлото и слънчево утро на славната Христова победа над смъртта стотици миряни посетиха храма, за да се помолят за здраве и по традиция да оставят червено великденско яйце. Пред микрофона на "Хоризонт" те споделиха: 

"Най-хубавият християнски празник. Нашият Спасител си даде живота за нас.

За мен това е един семеен празник, на който цялото семейство трябва да е заедно.

Мир, любов на всички, здраве! Сякаш забравихме да сме християни - много е забързан светът, но трябва да се върнем към Светото писание".

"Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, нека да огрява целия народ!" - с това пожелание се обърна към вярващите българският патриарх Неофит. Той допълни, че вярата, проповядвана от Светата църква е божествен дар:

"Вяра, която в дългите старозаветни столетия е била само очакване, но която сега вече е реалност, в която църквата живее през вековете". 

Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна службата за Второ Възкресение пред стотици варненци и гости на града.

Как чувстват те Възкресение Христово: "Празник на душата. За един музикант като мен, който прави програмна музика и говори пеейки, това е прераждане всеки път. Ръководя хора на варненските момчета и младежи", сподели Дарина Кроснева, която е диригент на хора от първи ноември 1979 година.

В най-стария действащ храм в Ловеч - църквата "Света Неделя", беше отслужвено празничното вечерно богослужение Второ Възкресение, оглавено от ловчанският митрополит Гавриил и с участието всички свещеници от ловешките храмове. 
В деня на Христовото Възкресение православните  християни в Ловчанската епархия изпълниха храмовете, за да запалят свещичка за здраве и благоденствие, с вяра и надежда за по добър живот:
"Празник ли е си отиваш на църква, палиш си свещичка за здраве. Традиция е това и трябва да я продължаваме!
Хубав празник, светъл. Това е духът, който не угасва.
Вярата трябва да я имаш, без вярата не можеш да продължиш да живееш. Всички да сме живи и здрави. Мир и любов да има", пожелаха ловчанлии.

В Перник десетки вярващи се стекоха в църквата "Свети пророк Илия" за празничната вечерня. Отец Александър пожела духовна радост и твърда вяра на миряните:

"Каквито и да са времената, винаги имаме надеждата във възкръсналия Господ Исус Христос, той да ни помогне в най тежките ситуации, обаче трябва да имаме чиста съвест и да имаме любов към Бога и към ближния", припомни той.
След богослужението бяха раздадени и козунаци. Жестът изненада приятно вярващите. Идеята е на Съюза на военноинвалидните кооперации в България, Националната инициатива "Една детска сълза- една молитва" и кметство "Изток". Дарението е за две от църквите в града, както и за два пенсионерски клуба и за защитеното детско жилище в квартал "Изток". 

За първи път жителите на Търговище посрещнаха Възкресение Христово със специално подготвена празнична украса, поставена на най-оживените места в града. 
Художествено изработените великденски яйца са поставени до герба на Търговище и пред сградата на общината, обясни кметът д-р Дарин Димитров. "Решихме да отбележим Великден и празниците, като направим едни красиви яйца и всички, които празнуват Великден да се радват на тази украса на нашия град", каза кметът и отправи пожелание: "Нека първо да бъдем живи и здрави, смирени. Да бъдем повече граждани, да обичаме нашият град!" 


С поздрава „Христос Воскресе“ християните ще се поздравяват в продължение на 40 дни. 

Снимка



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени