Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп интернешънъл“: 53 % от българите смятат, че световната война е реална опасност

53 на сто от българите смятат, че световната война е реална опасност, а 1/3 допускат използването на ядрено оръжие. Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални в последните седмици теми, проведен сред 801 души у нас.
Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт - общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят, сочи огласеното днес проучване.


На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика, сочи изследването.
62% намират, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.


Доказателство за подкрепа на по-скоро балансирани външни действия е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.


В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията.


Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат единодушно одобрение - 93%. Радикални позиции като тези на вицепремиера Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа - 71%, сочи още проучването на „Галъп интернешънъл“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени