Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради данните за химическа атака в Сирия

Сирия, район Източна Гута
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание за Сирия късно тази вечер - в 22,00 ч българско време. Причина за свикването на заседанието по искане на 9 от 15-те членки на Съвета, е предполагаемата употреба на химическо оръжие в град Дума - последният бастион на сирийските бунтовници край Дамаск. По непотвърдени данни жертвите са десетки. 

Министърът на отбраната на Съединените щати Джеймс Матис заяви, че не изключва наказателни удари срещу сирийския режим: 

"Първото нещо, което трябва да разберем, е защо въобще се използват химически оръжия, след като Русия  е гарант по рамковото споразумение за премахването им. Така че, като работим с нашите съюзници -  от НАТО до Катар, ние ще решим този въпрос", заяви Матис. 

Междувременно британският премиер Тереза Мей настоя да бъде потърсена отговорност и на страните, които подкрепят правителството на Башар Асад: 

"Великобритания остро осъжда използването на химически оръжия при каквито и да било обстоятелства и ние трябва в спешен порядък да разберем какво се е случило. Ако бъде потвърдено, че това е пореден пример за бруталността на сирийския режим и безочливото игнориране на собствения му народ и задълженията за неизползване на такива оръжия, на режима и неговите поддръжници, включително Русия, трябва да бъде потърсена отговорност". 

Русия обяви по-рано днес, че няма доказателства, че в Дума е употребено химическо оръжие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени