Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резерват в Северен Израел е отправната точка, от която прелетните птици тръгват обратно към България

Снимка: БГНЕС


Близо 400 вида птици използват езерото Ахула и резервата там по пътя им от Европа към Азия, обясни Имбар Шлумит - Рубин - изпълнителен директор на резервата Ахула.

Над половин милиард птици пристигат при нас, за да зимуват. Някои остават по две-три седмици на почивка при полета си към Африка, а други въобще се преселват за зимата при нас. Най-внушителните групи са от жерави, щъркели и пеликани. Имаме хищни и водни птици от близо 400 вида. Те привличат и хиляди туристи, които искат да ги наблюдават и отсядат в специално построените за тях хотели или хижи в близките кибуци. Преди първа пролет правим птичи фестивал. Имаме най-добрите певци – славеи от цяла Европа, но също и прекрасни танцьори като жеравите.

Жеравите и лебедите са единствените, които идват на „семейна почивка“ и не изневеряват на партньорките си. Дори и хиляди птици да грачат едновременно, жеравите различават гласовете на партньора си и на малките си, за които се грижат по цяла година след излюпването.

Жеравите, черните щъркели, фламингото и пеликаните крадат селскостопанска продукция, за да се нахранят. Затова от резервата им сервират всеки ден между 8 и 10 тона царевични зърна.

В резервата има и много пеперуди, но през август и септември, когато зимните обитатели са си тръгнали. Оранжевите на цвят „африкански монарх“ например са толкова много, че често създават илюзията за горящи дървета. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна