Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жоро Пентаграм: Върнах се в модата и си стъпих на пътеката, където съм най-силен

Жоро Пентаграм в студиото на "Нощен Хоризонт" с водещ Виктор Димитров
Снимка: БНР

Самостоятелно ревю с популярен лейбъл в Лас Вегас и създаване на дрехи за китариста на „Scorpions" Матиас Ябс. Това са част от предстоящите събития в „котешката пътека“ на дизайнера Георги Георгиев, известен като Жоро Пентаграм. През 90-те години той наложи собствена марка кожени дрехи, станала емблема на Прехода в света на родния шоубизнес. След творческа пауза в търсене на правилното поле за изява Жоро Пентаграм се завърна отново в света на модата – по-зрял от преди.

„Цялата ми кариера на успех е съпътствана от много падания и охлузени колена и е на принципа проба - грешка. И се радвам, че се случи така, защото това, което вече знам, че е истинско, е защото съм го преболедувал, знам как е станало. Сигурен съм в този опит. Практиката ме научи в това да съм успешен“, сподели Жоро Пентаграм в студиото на „Нощен Хоризонт“ и допълни:

„Човек не трябва да си позволява да рухва. Убедил съм се в това, че когато си зареден позитивно, когато вярваш в себе си и в силата си, в това, че ще имаш успех, и не мрънкаш, тогава наистина успяваш и Господ ти помага, разчиства пътя пред теб. /…/ Когато си в хармония с желанията, с това, което умееш, ставаш силен. Започваш да излъчваш позитивизъм, да се чувстваш добре в кожата си. Изолирал съм се от дразнители, които ми действат негативно, сред тях са социалните мрежи и телевизията, която е негативната фуния, която бълва отрицателна енергия“.

Вдъхновението при Жоро Пентаграм идва от пътуванията, от музиката, от филмите. Жената обаче си остава най-силната муза. Върху работата му дава отражение дори политиката и теченията в живота около нас:

„Има много разлика в начина на обличане на държавите със спокойна политика и на тези, в които има сътресения. Не говорим само за стандарти, но и за социално напрежение. Всичко се отразява. Ние претърпяхме различни трансформации във вида си, в стила. При нас има желание да имитираме някого отвън. Създаваме свой стереотип на обличане, на външен вид – мъжете трябва да са остригани, брадясали, татуирани, напомпани във фитнеса, а жените – в чалга стил. Всичко това е много локално, извън нашата страна това го няма. Ние сме като балкански оазис и смятаме, че светът се върти около нас и взимаме от него това, което ни трябва. Това е тъжно и ние никога няма да бъдем фактор в нищо. Имитирайки, не може да създадеш собствен свят“.

Кожата, която Жоро Пентаграм изцяло използва като материя в работата си на дизайнер, по неговите думи, си остава „царицата в модата“:

„Това не е материал, който се подчинява лесно. Това е висшият пилотаж, при който трябва да знаеш какво правиш“.

Продуцентите на холивудската продукция „Красавицата и Звяра“, за която Жоро Пентаграм е шил костюмите, го попитали защо продължава да работи в България, а не навън. Неговият отговор е:

„Работя тук, защото тук се чувствам добре, това е моето място, обичам държавата си, знам си мястото. Аз съм в златното сечение на живота си, в средата, където и да отида на друго място, трябва да започна от нула. Няма смисъл“.

Днес дрехи на Жоро Пентаграм носят хора от всички континенти, с изключение на Латинска Америка, засега. 99% от това, което той създава, се продава в чужбина:

„Човек трябва да се съизмерва винаги с най-големите“.

За моделите в живота и на подиума, за модата като изкуство и като бизнес, за свободата като начин на изразяване – чуйте в интервюто на Виктор Димитров с Жоро Пентаграм в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени