Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 1% от най-богатите на Земята ще контролират 2/3 от световното богатство до 2030 г.

Снимка: БГНЕС

Едва 1% от най-богатите хора на Земята са на път да контролират до 2030 г. близо две трети от световното богатство, показва шокиращ анализ на библиотеката на Камарата на общините на Великобритания, цитиран във вторник от вестник "Гардиън". Чрез този анализ световните лидери са предупредени, че продължаващото натрупване на богатство в една много малка част от населението на Земята ще доведе до нарастващо недоверие и гняв в рамките на следващото десетилетие, ако не бъдат предприети мерки за възстановяване на баланса.

Според анализа на библиотеката на Камарата на общините, ако тенденциите, които са в сила след глобалната финансова катастрофа през 2008 г., продължават и занапред, то към 2030-а едва 1% от населението на Синята планета ще притежава 64% от световното богатство.

По-рано тази година компанията "Оксфам" прогнозира, че само осем топ милиардери вече разполагат с богатство, равняващо се на това, с което разполага най-бедната половина на света, или около 3,6 милиарда души. Според проучването на Oxfam, едва 1% от най-богатите хора на Земята са придобили над 82% от генерираните средства през 2017 година. Това означава, че четири от всеки пет долара, генерирани като печалба през миналата година, са се озовали в джобовете на 1% от най-богатите хора в света, докато най-бедната част от човечеството не е добавила нищо към състоянието си.

Британското издание посочва, че от 2008 година насам благосъстоянието на най-богатия 1% от населението на Земята нараства средно всяка година с около 6%, което е значително по-силно от растеж с 3% на богатството на останалите 99% от световното население. Ако тази тенденция се запази и в рамките на следващото десетилетие, то към 2030 година богатството на 1% от населението на Земята ще се оценява на около 305 трлн. долара спрямо настоящите близо 140 трлн. долара, показват анализът на библиотеката на Камарата на общините.

В Съединените щати разликата между богатите и бедните е по-голяма, отколкото в редица от европейски страни, сочи отделен доклад. Различията между Западна Европа и САЩ по отношение на нивата на неравенство са "екстремни", показа публикуван по-рано през годината доклад на Лабораторията за световно неравенство - изследователски проект в над 70 страни на Парижкото училище по икономика в съавторство с френския икономист Томас Пикети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени