Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Теофилов – поет на април в Столичната библиотека, се среща с читатели днес

Иван Теофилов
Снимка: Булфото

Иван Теофилов – поет на април в Столичната библиотека, един от доайените на съвременната българска поезия, ще чете свои стихове и ще разговаря с публиката днес от 18.30 ч. в Литературния клуб на библиотеката, съобщават инициаторите, цитирани от БТА. 

Авторът ще бъде представен от проф. Божидар Кунчев, Силвия Чолева и Иван Ланджев. Входът е безплатен, а книгите на Иван Теофилов са изложени във витрина на втория етаж през целия април. 

Иван Теофилов е роден на 24 март 1931 г. в Пловдив. Завършил е ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1955 г. Бил е драматург в театрите в Сливен, Бургас, Русе, драматург и режисьор в Централния куклен театър в София. През 1984 г. е водещ редактор на поредицата за световна поезия "Поетичен глобус" в издателство "Народна култура" и завежда отдел "Поезия" на сп. "Пламък". След промяната два мандата е председател на Сдружението на българските писатели и основател и главен редактор на литературното списание "Сезон".

Носител е на националната награда за поезия "П. К. Яворов" за "Геометрия на духа", на годишната награда на Съюза на преводачите в България и Дружеството на русистите за "Избрани стихотворения" от Иван Бунин, на националната награда за българска литература "Христо Г. Данов" за "Инфинитив", на националните награди "Иван Николов" и "Христо Г. Данов" за цялостно творчество, на Министерството на културата за принос в българската култура, на наградите "Орфеев венец", "Аполон Токсофорос", годишната награда на Литературния клуб "Перото", голямата награда на СУ "Св. Кл. Охридски". Отказва ордена "Стара планина" през 2011 г. с мотива, че държи на своята маргиналност спрямо властта, убеден, че "съчетанието художник – власт е противоестествено и гибелно за твореца". 

Негови стихове са преведени и публикувани в литературни издания и антологии на повечето европейски езици, в САЩ, Бразилия, Мексико, Япония и много арабски страни.

Между поетичните книги на Иван Теофилов са "Небето и всички звезди" (1963), "Град върху градове" (1976), "Споделено битие"(1984), "Да" (1994), "Цветният човек" (2015). Автор е и на есеистичните книги "Монолози", "Вселената на яйцето", "Митология на погледа", на пиесите "Чума", "Къщата на сенките", "Как завърши денят", "Поетът и планината" – за драматичен театър, и на 11 пиеси за куклен театър. Негови куклени пиеси и постановки са представяни на Кралските тържества в Единбург, на Международния фестивал на авангардните изкуства под егидата на ЮНЕСКО във Виена, в много европейски страни, в Индия и Япония. Превел е "Кипарисова кутия" от Инокентий Аненски, "Ананаси в шампанско" от Игор Северянин, "Колелото на хаоса" от Андрей Бели, "Граматика на вечния език" от Иван Бунин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени