Ръст на акциите на Уолстрийт, след като Си Цзинпин смекчи инвеститорските притесения за търговска война между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник със солиден ценови подем, тъй като инвеститорите реагират позитивно на сутрешната важна реч на китайския президент Си Цзинпин, която отслаби притесненията за търговска война между двете водещи световни икономики.

Говорейки на икономически форум в град Боао на тропически остров Хайна, Си Цзинпин обеща на чуждестранните компании по-голям достъп до финансовия и производствения сектор на Китай, поемайки ангажимент властите в Пекин да провеждат политика на по-нататъшна икономическа либерализация. Китайският президент посочи, че са в ход планове за ускоряване на достъпа до застрахователния сектор, разширяване на разрешения бизнес обхват за чуждестранните финансови институции, както и намаляване на митническите тарифи за вноса на автомобили и на ограниченията по отношение на собствеността на чуждестранни автомобилни компании.

По този начин Си Цзинпин индиректно адресира част от опасенията, изразявани от властите във Вашингтон, които в последно време доведоха до рязко увеличаване на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

Индексът на сините чипове DJIA нараства в началото на търговията с над 400 пункта (ръст от 1,74%), широкият индекс S&P500 се повишава с 1,47%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,46%.

Акциите на всичките 30 компании, влизащи в DJIA, бележат растеж, водени от акциите на Intel Corp. и на Boeing Co, които поскъпват съответно с 2,75% и с 3,0%. Трябва да се има предвид, че нарастването на акциите на Boeing с близо 10 долара допринася за повишаване на индекса DJIA с около 70 пункта.

Здрав ръст с 2,9% бележат и акциите на Exxon Mobil Corp. благодарение на скок на фючърсите на американския лек суров петрол с 1,84% към 64,70 долара за барел. Това може да се окаже най-солиден сесиен скок на акциите на петролния гигант от края на септември 2016 година. Целият енергиен сектор напредва с 2,3%, като това е най-добре представящият се от всички водещи 11 индустриални сектора, влизащи в S&P500.

Ръст с 2,38% има и при акциите на банката Goldman Sachs, както и с 2,77% на индустриалния гигант Caterpillat Inc.

Акциите на Facebook Inc. се повишават с 1,64% преди очакваното по-късно днес и утре изслушване на Марк Зукърбърг от две Сенатски комисии относно скандала със защитата на личните данни на компанията, включващ и фирмата Cambridge Analytica.

След водещите технологични компании солиден скок с 1,82% има при акциите на Apple Inc., докато тези на Microsoft Corp. се повишават с 1,85%.

Акциите на водещи американски автомобилостроителни компании като General Motors), Ford (F.N) и Fiat Chrysler поскъпват с между 2,15% и 2,65%, реагирайки позитивно на обещанието на китайския премиер за намаляване на митата на вносните автомобили. Солиден ръст с над 4% има и при акциите на компанията за електромобили Tesla.

Подкрепа за днешното рязко поскъпване на акциите на Уолстрийт оказва и изказване на търговският съветник на Белия Дом Питър Наваро пред радио Блумбърг, че "е отворена вратата за търговски преговори с Китай".
Още от категорията

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайния ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната система..

публикувано на 25.09.18 в 14:54
Роберто Азеведо от Световната търговска организация

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Пълномащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс. Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение между..

публикувано на 25.09.18 в 14:37
Пламен Димитров

КНСБ: Делът на сивата икономика в България е около 30%

Между 1 и 2 милиарда лева годишно дължими осигурителни вноски не се внасят в България, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката конференция за неформалната икономика и недекларирания труд:   "Недекларираният труд в Европейския съюз, в частния сектор средно за страните от Европейския съюз е някъде около 12..

обновено на 25.09.18 в 14:20
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Евробюджет 2019 не е време за революции

Европейският бюджет за догодина ще бъде разгледан в ресорната Бюджетна комисия в Европейския парламент. Това е предпоследният бюджет в настоящата многогодишна финансова рамка, но последният, в чието приемане ще участва и Великобритания.  Евробюджетът за 2019-а ще трябва да продължи да инвестира достатъчно в пътища и млади хора, но да обърне..

публикувано на 25.09.18 в 14:16
Разширението на АЕЦ

Унгария иска да предоговори условията за АЕЦ „Пакш“

Унгария иска да преразгледа кредитното споразумение с Русия за строителството на новите блокове на атомната централа „Пакш“, съобщава „Блумбърг“, като се позовава на унгарския министър Янош Шули, отговарящ за разширението на централата. „В случай на забавяне Унгария иска да започне да плаща по-късно от предвиденото в договора“, е казал..

публикувано на 25.09.18 в 13:36
Дитер Кемпф от Федерацията на германските индустриалци

Федерацията на германските индустриалци понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2018

Федерацията на германските индустриалците (BDI) понижи прогнозата си за растеж на водещата европейска икономика през 2018-а   година и предупреди за потенциален спад, позовавайки се по-слабото търсене на немския износ с оглед на търговската политика на САЩ, на Брекзит и заплахата за икономиката от надигащата се ксенофобията у дома. Очаква се..

публикувано на 25.09.18 в 13:29

Абрамович иска $3,9 млрд. за „Челси“

Роман Абрамович проучва вариантите за продажба на „Челси“. Според Bloomberg руският бизнесмен разчита да получи за принежавания от него футболен клуб от Висшата лига на Англия около 3,9 милиарда долара. По-рано Абрамович отхвърли оферта на Джим Ретклиф за 2,68 милиарда. По оценка на Forbes към юли 2018 „Челси“ е струвал $2,06 милиарда,..

публикувано на 25.09.18 в 13:06