Ръст на акциите на Уолстрийт, след като Си Цзинпин смекчи инвеститорските притесения за търговска война между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник със солиден ценови подем, тъй като инвеститорите реагират позитивно на сутрешната важна реч на китайския президент Си Цзинпин, която отслаби притесненията за търговска война между двете водещи световни икономики.

Говорейки на икономически форум в град Боао на тропически остров Хайна, Си Цзинпин обеща на чуждестранните компании по-голям достъп до финансовия и производствения сектор на Китай, поемайки ангажимент властите в Пекин да провеждат политика на по-нататъшна икономическа либерализация. Китайският президент посочи, че са в ход планове за ускоряване на достъпа до застрахователния сектор, разширяване на разрешения бизнес обхват за чуждестранните финансови институции, както и намаляване на митническите тарифи за вноса на автомобили и на ограниченията по отношение на собствеността на чуждестранни автомобилни компании.

По този начин Си Цзинпин индиректно адресира част от опасенията, изразявани от властите във Вашингтон, които в последно време доведоха до рязко увеличаване на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

Индексът на сините чипове DJIA нараства в началото на търговията с над 400 пункта (ръст от 1,74%), широкият индекс S&P500 се повишава с 1,47%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,46%.

Акциите на всичките 30 компании, влизащи в DJIA, бележат растеж, водени от акциите на Intel Corp. и на Boeing Co, които поскъпват съответно с 2,75% и с 3,0%. Трябва да се има предвид, че нарастването на акциите на Boeing с близо 10 долара допринася за повишаване на индекса DJIA с около 70 пункта.

Здрав ръст с 2,9% бележат и акциите на Exxon Mobil Corp. благодарение на скок на фючърсите на американския лек суров петрол с 1,84% към 64,70 долара за барел. Това може да се окаже най-солиден сесиен скок на акциите на петролния гигант от края на септември 2016 година. Целият енергиен сектор напредва с 2,3%, като това е най-добре представящият се от всички водещи 11 индустриални сектора, влизащи в S&P500.

Ръст с 2,38% има и при акциите на банката Goldman Sachs, както и с 2,77% на индустриалния гигант Caterpillat Inc.

Акциите на Facebook Inc. се повишават с 1,64% преди очакваното по-късно днес и утре изслушване на Марк Зукърбърг от две Сенатски комисии относно скандала със защитата на личните данни на компанията, включващ и фирмата Cambridge Analytica.

След водещите технологични компании солиден скок с 1,82% има при акциите на Apple Inc., докато тези на Microsoft Corp. се повишават с 1,85%.

Акциите на водещи американски автомобилостроителни компании като General Motors), Ford (F.N) и Fiat Chrysler поскъпват с между 2,15% и 2,65%, реагирайки позитивно на обещанието на китайския премиер за намаляване на митата на вносните автомобили. Солиден ръст с над 4% има и при акциите на компанията за електромобили Tesla.

Подкрепа за днешното рязко поскъпване на акциите на Уолстрийт оказва и изказване на търговският съветник на Белия Дом Питър Наваро пред радио Блумбърг, че "е отворена вратата за търговски преговори с Китай".
Още от категорията
Големи инфраструктурни проекти във Варна активизират покупката на недвижими имоти и увеличават стойността им.

Имотите във Варна поскъпват заради големи инфраструктурни проекти

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на националното сдружение "Недвижими имоти". На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000..

публикувано на 25.06.18 в 16:14

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на "Булгаргаз" от 18% на 10,81%. Мотивът на енергийния регулатор да намали предлаганото от..

публикувано на 25.06.18 в 15:17

България с топ потенциал за финансови технологии в Югоизточна Европа

България е с най-голям потенциал за развитието на финансовите технологии в Югоизточна Европа, сочи докладът „Югоизточна Европа: Финтек и Иновации“, изготвен от SeeNews. През миналата година у нас са работили 70 компании в тази област. Благоприятната среда е предпоставка за бързия растеж на сектора у нас, според оценки на експертите. Следват..

публикувано на 25.06.18 в 15:14

Рязко понижение на европейските акции след ново задълбочаване на глобалното търговско напрежение

Последният епизод от търговската война между Съединените щати и техните основни търговски партньори в лицето на ЕС и Китай допринася за сериозно напрежение на европейските фондови борси в началото на новата седмица. Доналд Тръмп заплаши през уикенда американските партньори с нови търговски санкции, ако те не се откажат от търговските бариери и..

публикувано на 25.06.18 в 15:02

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства

В края на май 2018-а година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 73,213 млрд. лева (69,8% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,6% през април, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер на 21,865 млрд. лева..

публикувано на 25.06.18 в 13:42
Александър Новак

Русия подкрепи плановете на ОПЕК за номинално повишаване на добивите на петрол

Русия подкрепи през уикенда плановете на ОПЕК и в частност на Саудитска Арабия да бъде увеличено петролното производство с оглед на сигналите на затягане на пазарите на черно злато и по-високите цени, съобщава "Уолстрийт джърнъл". В събота руският енергиен министър Александър Новак заяви, че неговата страна е подкрепила плана на Организацията на..

публикувано на 25.06.18 в 13:14

Влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на заплахата от световна търговска война

През юни бизнес доверието в Германия поднови своя спад, който беше в сила от началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е знак, че настроението сред мениджърите на компаниите в най-голямата европейска икономика се влошават с оглед на растящата заплаха от световна търговска война. Индексът на института Ifo,..

публикувано на 25.06.18 в 12:11