Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Уолстрийт, след като Си Цзинпин смекчи инвеститорските притесения за търговска война между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник със солиден ценови подем, тъй като инвеститорите реагират позитивно на сутрешната важна реч на китайския президент Си Цзинпин, която отслаби притесненията за търговска война между двете водещи световни икономики.

Говорейки на икономически форум в град Боао на тропически остров Хайна, Си Цзинпин обеща на чуждестранните компании по-голям достъп до финансовия и производствения сектор на Китай, поемайки ангажимент властите в Пекин да провеждат политика на по-нататъшна икономическа либерализация. Китайският президент посочи, че са в ход планове за ускоряване на достъпа до застрахователния сектор, разширяване на разрешения бизнес обхват за чуждестранните финансови институции, както и намаляване на митническите тарифи за вноса на автомобили и на ограниченията по отношение на собствеността на чуждестранни автомобилни компании.

По този начин Си Цзинпин индиректно адресира част от опасенията, изразявани от властите във Вашингтон, които в последно време доведоха до рязко увеличаване на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

Индексът на сините чипове DJIA нараства в началото на търговията с над 400 пункта (ръст от 1,74%), широкият индекс S&P500 се повишава с 1,47%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,46%.

Акциите на всичките 30 компании, влизащи в DJIA, бележат растеж, водени от акциите на Intel Corp. и на Boeing Co, които поскъпват съответно с 2,75% и с 3,0%. Трябва да се има предвид, че нарастването на акциите на Boeing с близо 10 долара допринася за повишаване на индекса DJIA с около 70 пункта.

Здрав ръст с 2,9% бележат и акциите на Exxon Mobil Corp. благодарение на скок на фючърсите на американския лек суров петрол с 1,84% към 64,70 долара за барел. Това може да се окаже най-солиден сесиен скок на акциите на петролния гигант от края на септември 2016 година. Целият енергиен сектор напредва с 2,3%, като това е най-добре представящият се от всички водещи 11 индустриални сектора, влизащи в S&P500.

Ръст с 2,38% има и при акциите на банката Goldman Sachs, както и с 2,77% на индустриалния гигант Caterpillat Inc.

Акциите на Facebook Inc. се повишават с 1,64% преди очакваното по-късно днес и утре изслушване на Марк Зукърбърг от две Сенатски комисии относно скандала със защитата на личните данни на компанията, включващ и фирмата Cambridge Analytica.

След водещите технологични компании солиден скок с 1,82% има при акциите на Apple Inc., докато тези на Microsoft Corp. се повишават с 1,85%.

Акциите на водещи американски автомобилостроителни компании като General Motors), Ford (F.N) и Fiat Chrysler поскъпват с между 2,15% и 2,65%, реагирайки позитивно на обещанието на китайския премиер за намаляване на митата на вносните автомобили. Солиден ръст с над 4% има и при акциите на компанията за електромобили Tesla.

Подкрепа за днешното рязко поскъпване на акциите на Уолстрийт оказва и изказване на търговският съветник на Белия Дом Питър Наваро пред радио Блумбърг, че "е отворена вратата за търговски преговори с Китай".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна