Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Николов: Държавата си призна, че няма никаква идея какво да прави със затворите

Снимка: БГНЕС


Държавата днес си призна, че няма никаква идея какво да прави със затворите. Това каза в предаването „Нещо повече“ журналистът от "Медиапул" Красен Николов.

„Всъщност ако имаше идея какво да прави, нямаше да се стигне до това бягство от миналата седмица на двама души, които по някакъв начин се бяха сдобили с пистолет и нож, а единият е крещял, че има и граната в един от най-строго охраняваните затвори в държавата. Днес стана ясно, че няма стратегия за развиване на изпълнението на наказанията. Над 7000 си изтърпяват наказанията в затворите. Ще се правят работни групи, оценка на въздействието. Хубавото е, че се призна и се надявам да се работи в някаква посока, която да реши поне част от най-тежките проблеми“.

В затворите корупцията е ужасяваща, каза още журналистът и добави:

„В тези протести има доста корумпирани типове, които настояват за повече пари. А всички проверки го установяват и в същото време много малко хора са освободени. Аз съм наясно, че тези хора получават много малко, но същевременно те си взимат и отгоре. Не мога да посоча поименно, защото това е работа на институциите. Нещо е много сбъркано в тази система и това се установява – наркотици, оръжия. Какви надзиратели – част от тези хора работят като снабдители. Защо трябва да приемаме думите на протестиращите за чиста монета? Истината е някъде по средата. Трябва да се уточни – къде е проблемът. Трябва да се направи някаква независима експертиза. Очевидно и неправителствения сектор не е фокусирал достатъчно вниманието си върху това, за да посочи някакво решение“.

Николов посочи, че чакаме пари от Европа, за да си напишем стратегията, която ще решава проблемите на изпълнението на наказанията в България.

Журналистът от "Breaking news" Стефан Ташев допълни, че проблемите в системата са огромни и те са от години. В България няма истински модерен затвор, подчерта той.

„Всеки втори затворник звъни предимно на медии от мобилен телефон, който уж е забранен. Какво коства да се сложат заглушители? Какво коства да се сложат нормални скенери? Днес надзирателите казаха, че е добре да имат електрошокови пистолети, който не застрашава живот, не може да причини смърт, но с който може да се реагира. Тези оръжия не струват кой знае колко. Има начини да се подобрят нещата, въпросът е кога“.

Ташев е категоричен, че самата система е много остаряла. Според него са необходими спешни радикални промени.

Нещо не е наред в тази система – това го доказва бягството на двамата рецидивисти, отбеляза Ташев.

Двама журналисти посочиха и проблема с ниските заплати на надзирателите: „Няма как държавата да си представи, че този, който ще отиде да охранява 102-ма човека срещу 700 лв. стартова заплата. Те знаят, че те си докарват пари и си затварят очите за това“, коментира Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени