Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия кани международни инспектори в Дума да проучат дали е имало химическа атака

Един от 45-те автобуса с бунтовнически бойци и техни роднини, които в понеделник, напуснаха Дума към сирийския град Джараблус на север, който е контролиран от Турция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийското правителство покани Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да разследва твърденията за извършена химическа атака в град Дума, съобщи официалната агенция САНА, предаде АФП.

Източник от сирийското външно министерство заявил, че Сирия е готова да сътрудничи с мисия на ОЗХО за установяване на фактите

„Министерството отправи официална покана към ОЗХО да изпрати в Дума мисия за установяване на фактите и за разследване на твърденията за предполагаемо използване на химически оръжия“, добавил източникът, цитиран от САНА.

Поканата идва часове преди очакваното около 22 часа заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще се гласува по съперничещи си резолюции на САЩ и Русия за употребата на химически оръжия в Сирия.

Москва, която е съюзник на Дамаск, заяви, че ще внесе текст за „прозрачно и честно разследване с участието на ОЗХО“. И че сирийски правителствени войски ще се грижат за безопасността на експертите от организацията, ако те отидат на място. Руся обаче разкритикува предишни нейни разследвания, извършени от дистанция.

Мисията за установяване на фактите в Сирия на ОЗХО бе създадена през 2014 г., за да потвърди дали там е употребявано химическо оръжие, но тя няма мандат за посочване на отговорния за това.

На 7 април бе извършено предполагаемо химическо нападение в контролирания от бунтовници град Дума, при което загинаха десетки цивилни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна