Напусна ни големият български композитор Тончо Русев

| обновено на 11.04.18 в 16:27
Снимка: Кирчо Стоичков

На 85-годишна възраст почина големият български композитор Тончо Русев.

След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, ни напусна композиторът Тончо Русев, написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни конкурси, голям музикант, но преди всичко и голям човек.

Големият наш композитор е роден в Бургас през 1932 г. Завършва националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“ със специалност „Тромпет“, участва и в първият състав на Биг бенда на БНР.

От 60-те години на миналия век негови песни са изпълнявани от редица популярни български певци като най-близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов и Веселин Маринов.

„Да ви кажа откровено смятам, че до последният си дъх ще продължавам да пиша песни, защото това е начинът, по който аз дишам, начинът, по който живея“, казва Тончо Русев в едно интервю.

В звуковия файл може да чуете една частица от националната музикална съкровищницата, съхранена във фонда на БНР. Това са едва няколко от стотиците шлагери, които ни завеща големият творец, класикът Тончо Русев.

Те са обединени в колаж от песни на композитора, удостоени с Първа награда на радиоконкурса „Пролет“. 

Това са: „Пролет’75“ - Христо Кидиков, текст Дамян Дамянов, от 1975 г.; „Деца на слънцето“ - Стефка Берова и Йордан Марчинков, текст Димитър Керелезов, от 1980 г.;  „Мечта“ - Лили Иванова, текст Дамян Дамянов, текст Найден Вълчев, от 1972 г.; „Остани“ - Васил Найденов, текст Александър Петров, от 1983 г.;„Горчиво вино“ - Веселин Маринов, текст Евтим Евтимов, от 1995 г.;„Цъфтят бадеми“ - Стефка Берова и Йордан Марчинков, текст Найден Вълчев, от 1979 г.;„Измислица“ - Лили Иванова, текст Илия Буржев, от 1976 г.

Автор на идеята и на подбора е Мая Райкова, а звукорежисьор е Гергана Драмалиева.


Още от категорията

Концерт на приятелството между Република Корея и Република България

Посолството на Република Корея в България организира за четвърти път Концерт на приятелството между Република Корея и Република България с участието на мъжки хор „Uangel Voice“ и ансамбъл „Cosmopolitan“от Корея, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и квартет „Филхармоника“ от България. Събитието е на 26 септември 2018 от 19.00 часа в зала..

публикувано на 21.09.18 в 18:35
Вера Немирова репетира

Режисьорката Вера Немирова подготвя откриването на новия сезон в Пражката държавна опера

Пореден престижен ангажимент за българската оперна режисьорка Вера Немирова, този път в Чехия. В края на седмицата Пражката държавна опера открива своя нов сезон с нейна постановка на операта "Фиделио" от Бетовен. Спектаклите са два - в събота и неделя (22 и 23 септември), с двата състава, подготвящи заглавието. Те ще играят в Националния театър..

публикувано на 21.09.18 в 18:08
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си концертен сезон с премиера за България и блестящата Анна Цибулева

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти сезон с концерт на 28 септември, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. Премиера за България на Добринка Табакова, Осмата симфония на Дворжак и Втория концерт на Шопен със солист блестящата Анна Цибулева са подготвили Радиосимфониците и главният диригент Марк..

публикувано на 21.09.18 в 13:33
Плакат на спектакъла #minaret на звездата от Арабския регион Омар Раджех, който ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK.

Започва ONE DANCE WEEK

11-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2018 се открива  в Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив със спектакъла #minaret  на  Омар Раджех от Ливан тази вечер. Основателят на съвременната танцова сцена в Ливан и един от водещите арабски хореографи  и неговата трупа обединяват танц, музика и..

публикувано на 21.09.18 в 09:37
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07