Напусна ни големият български композитор Тончо Русев

| обновено на 11.04.18 в 16:27
Снимка: Кирчо Стоичков

На 85-годишна възраст почина големият български композитор Тончо Русев.

След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, ни напусна композиторът Тончо Русев, написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни конкурси, голям музикант, но преди всичко и голям човек.

Големият наш композитор е роден в Бургас през 1932 г. Завършва националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“ със специалност „Тромпет“, участва и в първият състав на Биг бенда на БНР.

От 60-те години на миналия век негови песни са изпълнявани от редица популярни български певци като най-близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов и Веселин Маринов.

„Да ви кажа откровено смятам, че до последният си дъх ще продължавам да пиша песни, защото това е начинът, по който аз дишам, начинът, по който живея“, казва Тончо Русев в едно интервю.

В звуковия файл може да чуете една частица от националната музикална съкровищницата, съхранена във фонда на БНР. Това са едва няколко от стотиците шлагери, които ни завеща големият творец, класикът Тончо Русев.

Те са обединени в колаж от песни на композитора, удостоени с Първа награда на радиоконкурса „Пролет“. 

Това са: „Пролет’75“ - Христо Кидиков, текст Дамян Дамянов, от 1975 г.; „Деца на слънцето“ - Стефка Берова и Йордан Марчинков, текст Димитър Керелезов, от 1980 г.;  „Мечта“ - Лили Иванова, текст Дамян Дамянов, текст Найден Вълчев, от 1972 г.; „Остани“ - Васил Найденов, текст Александър Петров, от 1983 г.;„Горчиво вино“ - Веселин Маринов, текст Евтим Евтимов, от 1995 г.;„Цъфтят бадеми“ - Стефка Берова и Йордан Марчинков, текст Найден Вълчев, от 1979 г.;„Измислица“ - Лили Иванова, текст Илия Буржев, от 1976 г.

Автор на идеята и на подбора е Мая Райкова, а звукорежисьор е Гергана Драмалиева.


Още от категорията

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

ВГ "Радиодеца" с покана за пролетен джаз концерт

Вокална група "Радиодеца" и техният ръководител Илина Тодорова ще бъдат домакини в Първо студио на БНР на Детския пролетен джаз концерт. Над 40 малки изпълнители ще вземат участие. Те са подготвили много нови песни и танци специално за пролетния концерт, за който се подготвят повече от 1 година. Децата от вокалната група са най-младият състав на БНР,..

обновено на 23.04.18 в 11:15
„Лед Зепелин”: Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж (отляво надясно)

Хоби и колекционерски страсти, 3 част

От времето на барока, че и години преди него, та чак до наши дни съществуват свързани с музиката личности, които намират време, сили и енергия да задоволяват и други, различни от музикалните потребности. В третата, посветена на феномена „хоби”, наша среща, ви запознаваме с колекционерските страсти и любими занимания на Жан Филип Рамо (Jean-Philippe..

публикувано на 23.04.18 в 11:10

Арфистката Яна Дойнова: Мечтая денят да стане по-дълъг

Яна Дойнова – момиче, което намира шума в големия град за жизненоважен и храни с него динамиката на собственото си битие. Или човек, който открива в пътешествията си в далечни страни частички, с които попълва пъзела на личната си философия за света. Или пък половинка от една ярка любовна комбинация, в която противоположностите създават уравновесено цяло...

публикувано на 23.04.18 в 10:55
Юн Мияке навърши кръгли 60 в началото на тази година

Проект на Юн Мияке с хора "Космическите гласове", Арто Линдзе и Винисиус Кантуария

Слънчев джаз+ на 22 април припомня моменти от гостуването на "Ритмос негрос" във Второ студио на БНР и запис на част от предаването пак там четвърт век по-рано с Жюли Фройнд, сега звезда в родното си Перу. Гостите на първия Джаzz+ фестивал Пари Комбо също отбелязват кръгла годишнина - две десетилетия на сцена. По този повод слушаме поредния им..

обновено на 23.04.18 в 10:30

Евгений Шевкенов дирижира на пловдивска сцена

Гост в студиото на зона "Култура" на Радио Пловдив е  проф. Евгений Шевкенов . Световноизвестният цигулар, роден в Пловдив ще бъде пред пловдивската публика за втори път в рамките на година, нещо което меломаните знаят добре, че не бива да пропуснат. Концертът " Малка нощна музика " ще се състои на 24 април 2018 г., вторник от 19:00 часа в Дома на..

публикувано на 23.04.18 в 10:12

Жана Бергендорф и Борислав Миланов за "Bones", песента за "Евровизия 2018"

На 26-и април с клубен концерт в София вокалната формация  "Equinox" ще представи пред публика "Bones" - българската песен за "Евробовизия 2018". Преди да отпътува за репетиции в Лисабон, в подготовка за големия ден - 8-и май, петимата изпълнители от формацията ще изпеят и свои самостоятелни песни по време на концерта - изпращане. Дни преди..

публикувано на 22.04.18 в 15:08