Напусна ни големият български композитор Тончо Русев

| обновено на 11.04.18 в 16:27
Снимка: Кирчо Стоичков

На 85-годишна възраст почина големият български композитор Тончо Русев.

След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, ни напусна композиторът Тончо Русев, написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни конкурси, голям музикант, но преди всичко и голям човек.

Големият наш композитор е роден в Бургас през 1932 г. Завършва националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“ със специалност „Тромпет“, участва и в първият състав на Биг бенда на БНР.

От 60-те години на миналия век негови песни са изпълнявани от редица популярни български певци като най-близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов и Веселин Маринов.

„Да ви кажа откровено смятам, че до последният си дъх ще продължавам да пиша песни, защото това е начинът, по който аз дишам, начинът, по който живея“, казва Тончо Русев в едно интервю.

В звуковия файл може да чуете една частица от националната музикална съкровищницата, съхранена във фонда на БНР. Това са едва няколко от стотиците шлагери, които ни завеща големият творец, класикът Тончо Русев.

Те са обединени в колаж от песни на композитора, удостоени с Първа награда на радиоконкурса „Пролет“. 

Това са: „Пролет’75“ - Христо Кидиков, текст Дамян Дамянов, от 1975 г.; „Деца на слънцето“ - Стефка Берова и Йордан Марчинков, текст Димитър Керелезов, от 1980 г.;  „Мечта“ - Лили Иванова, текст Дамян Дамянов, текст Найден Вълчев, от 1972 г.; „Остани“ - Васил Найденов, текст Александър Петров, от 1983 г.;„Горчиво вино“ - Веселин Маринов, текст Евтим Евтимов, от 1995 г.;„Цъфтят бадеми“ - Стефка Берова и Йордан Марчинков, текст Найден Вълчев, от 1979 г.;„Измислица“ - Лили Иванова, текст Илия Буржев, от 1976 г.

Автор на идеята и на подбора е Мая Райкова, а звукорежисьор е Гергана Драмалиева.


Още от категорията
Юри Чарийски

Камен бряг с Десета лятна приключенска фотоакадемия и Четвърти фестивал „Джаз на село“

Това изключително будителско начинание на живеещия във Виена фотограф Юри Чарийски – Приключенската фотоакадения и следващият я веднага след приключването ѝ джаз фестивал (основан съвсем спонтанно преди четири години, съвместно с братя Владигерови ) – е част от общия възход на Северното Черноморие, който забелязваме през последните години (наред със..

публикувано на 20.07.18 в 18:46

Род Стюарт издава нов албум

Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна сингъл от новия си албум, който ще излезе в продажба в края на септември, предаде Франс прес.  В сингъла "Didn't I" Род Стюарт, който през 2016 г. получи рицарско звание от кралица Елизабет Втора, се обръща към жена, която представя като своя дъщеря, обяснявайки, че взаимоотношенията..

публикувано на 20.07.18 в 13:27
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25

"Реквием" от Верди открива оперните вечери в Белоградчик

Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали" ще прозвучи  "Реквием" от Джузепе Верди . Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. Верди написва творбата по повод смъртта на две важни за него личности– композитора Джоакино Росини и писателя Алесандро Мандзони. Сцените на Страшния съд в операта..

публикувано на 20.07.18 в 11:23

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на фестивала Херенкимзее

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на престижния фестивал Херенкимзее в германската провинция Бавария. В програмата е включено и българско произведение - третият Концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров със солист Георги Черкин. „София Симфоникс“ е чест гост на фестивала в..

публикувано на 20.07.18 в 10:51

Константин Илиевски – родолюбец и космополит

На 20 юли „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ остават верни на традицията да представят в своите петъчни издания портрети на утвърдени български изпълнители и композитори. Личността, с която ще запознаем меломаните, успява по впечатляващ за младостта си начин да съчетае качествата на космополита и родолюбивия порив на един своеобразен..

публикувано на 20.07.18 в 09:25
 Роб Халфорд

Hills of Rock започва в Пловдив

В Пловдив започва второто издание на фестивала Hills of Rock. В рамките на три дни, на три сцени на „Гребната база“ в града, ще пеят 50 групи. В днешния първи ден е участието на създадената преди близо 20 години в Швеция метъл група „Сабатон“. На 21 юли на голямата сцена ще излязат Judas Priest, а в неделя IRON MAIDEN. Според..

публикувано на 20.07.18 в 07:47