Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След категоричната победа на ФИДЕС на парламентарния вот в Унгария

Ще се наложи ли моделът "Орбан" и в други страни

Виктор Орбан
Снимка: БГНЕС


Динамиката на политическите процеси в Унгария след категоричната победа на Виктор Орбан на парламентарния вот в неделя, която му осигурява трети пореден мандат и подкрепа на квалифицирано мнозинство в законодателното събрание, коментираха в ефира на "Хоризонт"  журналистката Светла Кьосева и Павел Антонов, журналист и изследовател, който от години живее в Унгария. 


"Първите изявления на Виктор Орбан, както и на неговите приближени са, че те са получили потвърждение за правилността на своята политика. Виктор Орбан заяви, че той не просто иска да продължи сегашната си политика, а да започне нещо напълно ново. Фактически всички са наясно, че тези избори не са просто за следващите четири години, а може би и за следващите две поколения. През тези години ще се реши не само ориентацията на страната, която все по-често залага на тази източна ориентация, с поглед към такива "шампиони" на демокрацията като Русия и Казахстан, а и налагането на така наречената "нелиберална демокрация", която фактически води до пълно разрушаване на правовата държава", заяви Кьосева. Тя подчерта, че протести срещу управлението на Орбан са насрочени, въпреки категоричната изборна победа.

Какви са причините за протеста в Будапеща: "Той е срещу несправедливата избирателна система, против езика на омразата, за свободен печат, против пропагандните медии.  Те заявяват, че пред младите хора в момента има два изхода  - имиграция или революция. Зад имената, които са организатори, прозират някои от организаторите на ученическите демонстрации, които през последните месеци намериха място в Будапеща, затова и към младите много са насочени посланията".

"Много унгарци казват: Не ми е симпатичен Орбан, но гласувам за него", отбеляза Павел Антонов, като коментира и печелившите ходове на Орбан:


"Това е усещането, което създава у хората, че отстоява някакъв вид на държавност, че по някакъв начин защитава интересите им срещу нещо, което те възприемат като разграбване или източване на държавата към чуждестранни или частни джобове", обясни той и припомни идването на власт на Орбан през 2010 година, което съвпада с разгара на икономическата криза и когато Унгария е пред прага да получи заем от Международния валутен фонд, а икономиката е в много тежко състояние:


"Тогава Орбан предприе действия, които бяха доста странни за десен лидер. Едното, което той направи е, че принуди банките да приемат непазарни курсове, за да помогне на над 1 милион кредитополучатели в швейцарски франкове  - практически той принуди банковата система да върне пари на хората и може да си представите -  един милион жители са получили благодарение на неговите закони пари в банковите си сметки и не са загубили жилищата си. 
Другото, което той постигна и което има много интересни паралели с българската политическа реалност, е работата му с диаспората -  повече от 3 милиона унгарци, които живеят в съседни територии през последните 6-7 години по изключително скоростни процедури получиха гражданство.  
И разбира се тези хора са абсолютно негови верни избиратели, така че той влиза в изборите с няколко милиона гласове напред пред останалите. 

И вече идваме в тази сегашна реалност, която Светла Косева изключително точно ни показа и разказа какво се случва  - с неговата пропаганда, която много хора възприемат, тъй като тя реално доминира медиите. Това е нещо много близко до българската реалност", коментира още Павел Антонов. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени