Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрани творби на Светлин Русев в галерията на Зураб Церетели в Москва

Светлин Русев пред портрета на Ванга в московската галерия
Снимка: Ангел Григоров

Повече от 50 творби на академик Светлин Русев са изложени от вчера в галерията на Зураб Церетели в Москва. Организатори на изложбата "Живопис. Избрано. 1988-2018 г." са Руската академия за изобразително изкуство и българското посолство със съдействието на Българския културен институт. От днес до 13 май експозицията е отворена и за посетители.

Картините са създадени през последните 30 години. Подбрани и подредени са лично от автора.

ърсил съм да бъда аз, заедно с това познаваем и от друга страна различен", обясни акад. Русев критериите, според които е избрал творбите за експозицията:

"Държах от последните 20-30 години да подбера неща, които са важни за мен, първо. Това означава, че ще са някои от най-сериозните неща, които съм правил - големите композиции, които бяха важни за мен, и заедно с това аз работя и камерни неща - пейзажи, портрети, като също не беше без значение да включа и такива. Освен това включих и няколко неща, рисувани върху камък - имах преди седем-осем години една изложба изцяло живопис върху камък. Исках едно по-цялостно представяне - от една страна тази изложба да звучи като моя изложба, от друга страна наистина да покрива различни направления, в които съм работил, и на трето място - неща, които чисто психологически и емоционално са важни за мен, например, една голяма картина "Размисъл" и една друга  - "Цивилизационен избор", която по определен повод беше правена, както и други - "Сънища" от 1988 година, тогава имах доста неприятности, друга "Старческият дом". Повечето от големите неща са правени по определен повод и носят внушението и състоянието на вълнението от това време. Заедно с това има и такива, които по закон Божи са важни за мен - един портрет на Ванга включих, дори до последно не бях я включил в списъка, но си казах, че в Русия изложба без Ванга е невъзможно, това ще е сериозен пропуск", разказа Светлин Русев.

Цялото и
нтервюто на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров с именития художник чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна