Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради инциденти с нападнати хора

СО предлага ограничаване или забрана за отглеждането на някои породи кучета

Ветеринари и зоопсихолози смятат мярката за неподходяща и препоръчват обучение на бъдещите собственици на опасни породи

Снимка: Ройтерс

Работна група към Столична община подготвя предложение за ограничаване или забрана за отглеждането на определени породи кучета. Това съобщи д-р Тихомир Пърлев от Инспектората към Общината:

"Като цяло в нашата практика най-много инциденти има с питбули, териери и с ротвайлери. Като основно с тия три групи, значи, един човек като взима едно куче да го гледа, трябва да е способен и грамотен да го притежава и отглежда, за да не се допускат инциденти като последния".

Преди ден 6-годишно дете беше нахапано от ротвайлер в двора на училище в столичния кв. „Гоце Делчев“. В момента детето все още е в "Пирогов", нараняванията са дълбоки и му предстоят серия хирургични интервенции. Родителите са категорични, че ще съдят както собственика, така и придружаващия кучето.

Да се забраняват определени породи би било неуместно, смята Димитър Яновски, ръководител на столичната организация на Българския ветеринарен съюз. Според него по-скоро трябва да се въведе по-строга регулация, каквато е налице в доста европейски държави. В интервю за "Хоризонт" той даде пример с Германия. Там собствениците на определени породи преди да си вземат животно за отглеждане минават през определен курс на обучение, както и на психотестове, а след това периодично биват проверявани как отглеждат кучетата.

"На кучето не можем да се сърдим, каквато и порода да е, не бива да правим лош пиар на съответните породи. Животното е такова, защото е създадено за такива цели. Вече е въпрос на контрол от страна на стопанина и контрол от страна на държавата и общината стопанинът как отглежда такъв любимец", аргументира се специалистът.

Зоопсихологът Александър Георгиев потвърди, че при инциденти вината е на стопанина, а не на кучето и че се демонстрира безотговорно отношение към сериозни породи като ротвайлер, немска овчарка и доберман. Зоопсихологът изтъкна, че не само голямо и силно куче може да предизвика проблем.

„За да шофираме кола ни трябва шофьорска книжка. За да получим оръжие ни трябва разрешително за оръжие и изкарваме курс за него. А когато взимаме куче, което също е оръжие, в един момент се оказва, че всеки може да си вземе куче. Ако не е възпитавано както трябва, то става оръжие без контрол. И за да не изпадаме в ситуацията на маймуна с автомат „Калашников“ е добре да знаем какво имаме в ръцете си.“

Забраната за отглеждане на определени породи няма да помогне, отбеляза експертът. "Търсят ме едва когато кучетата вече са станали агресивни и неконтролируеми", сподели той и посъветва собствениците на кучета да се информират предварително за спецификите на съответната порода. 

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна