Eмисия новини
от 17.00 часа

Далия квартет представя в София музиката на Испания

Далия квартет от Испания

Испанският Далия квартет наподобява малък приятелски кръг – цигуларката Елена Рей свири в ансамбъла от самото му създаване, заедно с Олегер Белтран - цигулка, Анна Пуч - виола и Ерика Вайс – виолончело. Те са млади, но камерната музика ги интригува много, затова, извън оркестровата работа, испанските музиканти обичат да се срещат като квартет на сцената. Името Далия са избрали по две причини – защото цветето далия е красиво, и защото името му наподобява името на великия художник Салвадор Дали.

На 11 април в камерна зала "България" Далия квартет ще изпълни непознати за българската публика творби от двама каталунски автори: Струнния квартет “Изглед към морето” от Едуард Толдра, живял между 1895 и 1962 г; Струнен квартет № 2 от Роберто Герхард – роден година по-късно и живял до 1970, както и Квинтет с кларинет от Хесус Торес – наш съвременник от Сарагоса. В концерта ще участва и младата кларинетистка Лаура Руис Феререс.

Концертът на Далия квартет в София, в рамките на Европейския музикален фестивал, е част от проекта “Европа” на Институт "Сервантес", Националния център за разпространение на музиката и Националния институт за сценични изкуства и музика на Испания, чиято цел е да запознае европейската публика с достиженията на испанската камерна музика. Проектът се осъществява в българската столица след неговото представяне в Мюнхен, Виена и Букурещ.

Чуйте повече за Далия квартет в интервюто с цигуларката Елена Рей в звуковия файл.


Още от

Българско трио за класическа музика

публикувано на 22.03.19 в 11:20

Група от Ниш с концерти у нас

публикувано на 21.03.19 в 15:14

Най-четени