Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната изложба: "Изкуството на истинност, доброта и търпение“ вече е в България

Авторите са 15 художници, практикуващи Фалун Дафа

Международната изложба „Изкуството на истинност, доброта и търпение“ ще бъде в България през следващите три месеца. Досега тя е посетила над 800 града в над 50 държави, както и Европейския парламент. Може да бъде видяна в Художествената галерия в Балчик. След това ще посети Добрич, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора и София.

„Изложбата се опитва да ретранслира традиционното изкуство и да покаже, с похвати на реалистична маслена живопис, живи и много виртуални образи, с които да сподели своето послание с публиката - изкуството на истина, доброта и търпение. Това са три от петте принципа, на които е построено движението във Фалун дафа“, обясни Александра Ботева в предаването „Хоризонт до обед“.

Мартин Георгиев обясни, че Фалун дафа е метод за лично самоусъвършенстване. Системата има силен ефект не само върху мисленето и ежедневието, но и върху здравословното състояние. Преследвана е в Китай.

„Творците са повече от 15 човека от различни националности, които са се обединили, за да направят тази международна изложба. Те са избрали като мото на своето творчество точно „истинност, доброта и търпение“. Картините са изключително реалистични. Рисувани са в традициите на древните майстори. Стилът се определя като „неоренесанс“. Може би и знаете, в древни времена хората са възприемали изкуството като един вид дар от боговете, като начин да се свържат с по-високи нива на своето съзнание. Тъй като това е целта на Фалун дафа и на системите за самоусъвършенстване, професионалните художници, които и практикуват тази система, свързват тези принципи и ги проявяват в своето творчество“.

Нарушаването на човешките права спрямо практикуващите Фалун дафа в Китай продължават вече 18-19 години обясни Георгиев, според когото китайското правителство възприема учението като заплаха, защото се притеснява от принципите за истинност, доброта и търпение. Репресиите обаче намаляват и процесите сякаш вървят към своето разрешаване, смята той. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна