Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Партиите в "Демократична България" са в дълг към десните избиратели

Предстоят доста избори, през които политическото пространство ще промени своята геометрия, прогнозира политологът

Между партиите в "Демократична България" има добра спойка, казва политологът Даниел Смилов. На снимката: Христо Иванов и Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

Има добра спойка между трите партии, които основават новата формация "Демократична България“. Надеждата е, че са си взели поука от случая с Реформаторския блок. Това каза пред "Хоризонт" и предаването "12+3" политологът доц. Даниел Смилов по повод подписването на коалиционно споразумение между ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“. След като на парламентарните избори миналата година трите формации се явиха поотделно и не успяха да влязат в Народното събрание, сега те дават заявка за съвместни действия.

„Ясна заявка има, сега въпросът е да не остане на думи и да бъде продължена. Точно тази група от партии, тази част от десницата е в дълг към своите избиратели и трябва да покаже ефективност, която определено не показа на миналите избори. Добре е, че отчитат като грешка явяването поотделно на изборите. Имат съзнание, че са загубили време, което означава, че трябва да го компенсират с много енергични действия", смята Даниел Смилов. По отношение на нишата, в която влизат, той е на мнение, че са на прав път:

"Избиратели за такава платформа има, но те трябва да бъдат убедени, че се стъпва на здрава основа и че тази формация няма да ги занимава основно със своите вътрешнопартийни отношения, а наистина ще изгради субект, който е в състояние да поеме властови функции".

"За момента ми се струва, че "Демократична България" не би могла да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ, такъв какъвто го виждаме, посочи още Смилов и отбеляза, че предстоят доста избори, през които политическото пространство ще промени своята геометрия, защото ситуацията както в страната, така и в Европа съдържа известна непредвидимост. Така че тази формация трябва да е готова за бърз отговор на промяна в политическото разположение на силите", отбеляза политологът.

Очевидно вътре в Обединените патриоти има напрежения и те не са безпринципни – разминаванията по геополитическата ориентация на страната са големи, коментира още доц. Смилов:

Даниел Смилов  Снимка: БГНЕС"Част от тях се виждат и като потенциални партньори на БСП. Да речем "Атака", донякъде и ВМРО, лесно могат да преминат в друг управленски формат, което им дава и различна перспектива преди едни избори. В този смисъл има вероятност НФСБ да тръгнат по свой път. Може би ще се опитат да привлекат и част от партиите от Реформаторския блок. В СДС текат интересни процеси, но трябва да е ясно, че това ще е проект много по-различен от „Демократична България. Той може да бъде от два типа. Единият, ако акцентът е върху СДС на Лукарски – това би бил проект по-скоро на сателитна формация на ГЕРБ, която подкрепя основните му политики. Ако фокусът е върху НФСБ, това би било различно. Това би било по-скоро националистическа формация в някакъв смисъл, крайнодясна, което би било много сериозно скъсване на традициите на СДС, ако тя влезе в такъв формат".

"Има надигане на консервативно-популистка вълна и тази вълна има доста разтърсващ ефект върху европейската демокрация. В западната част на континента тази вълна подлага под натиск ЕС", допълва картината Даниел Смилов, според когото европейската интеграция може да пострада или да бъде забавена за определен период от това, което се случва в Западна Европа:

"За съжаление, ефектите от тази вълна в Централна и Източна Европа и на Балканите могат да бъдат по-тежки – свързани не само със забавянето на европейската интеграция или елементи на дезинтеграция, а също и с поставяне на този избор – между демокрация и автократично управление. Тъй като нашите демократични институции като че ли са с по-плитки корени отколкото на запад, те по-лесно биват отнасяни от политическото махало, което отива в една или друга посока".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!