Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки пилот загина в катастрофа след прехват на турски самолети

| обновено на 12.04.18 в 19:59
Изтребител „Мираж 2000-5“ на френските ВВС, като разбилият се гръцки самолет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцки пилот загина, след като управляваният от него изтребител "Мираж 2000-5" падна до остров Скирос в Егейско море. Самолетът е бил част от въздушен патрул, извършващ мисия по прехващане на турски самолети, навлезли в гръцкото въздушно пространство. Най-вероятната причина за катастрофата е техническа повреда, съобщиха гръцките власти.

Министерството на отбраната в Атина започва разследване за причините, довели до падането на самолета. Официално беше съобщено, че е открито тялото на загиналия пилот, който не е успял да напусне самолета, но и не е подал сигнал за опасност.

Пилотът е сред най-добрите военни летци на гръцките военновъздушни сили и вероятността за човешка грешка е изключена, уверяват в коментарите си експерти.

Появи се хипотеза, че самолетът е бил атакуван от турски военен изтребител, но Анкара официално информира Атина, че в момента на катастрофата над Егейско море не са летели турски изтребители.

Атмосферни условия или техническа повреда са възможните причини за падането на изтребителя, коментират пред медиите опитни гръцки пилоти.

Държавната телевизия ERT обяви, че самолетът изчезнал от радарите малко преди кацането на летище на остров Скирос.

Гръцки изтребители често са вдигани за прехват на турски самолети, които влизат във въздушно пространство над Егейско море, което Атина смята, че е гръцко, посочва АФП.

Инцидентът става в период на повишаване на напрежението между съседките Гърция и Гурция, които са съперници в региона, но и съюзници в НАТО.

По-рано тази седмица гръцки войници стреляха предупредително, след като турски хеликоптер се приближи до малкия остров Ро на границата между двете страни в югоизточната част на Егейско море.

Турският президент Реджеп Ердоган и членове на правителството засилиха критиките срещу Гърция, тъй като тя отказва да екстрадира 8 турски военни, за които Анкара твърди, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г.

През март Турция задържа и все още държи в арест двама гръцки войници, които пресекли границата, като според твърденията им се изгубили в мъгла, докато патрулирали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна