Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест под надслов "Да спрем екстрадицията на Желяз Андреев" се провежда в няколко града в страната

Желяз Андреев
Снимка: Facebook

В 18 часа пред Съдебната палата в столицата започна протест под надслов "Да спрем екстрадицията на Желяз Андреев". Подобни акции бяха обявени за още няколко града в страната

"Аз съм Желяз“, "Работа в кол център не е престъпление“, "Когато държавата се откаже от гражданите си, те застават един зад друг“ – това са част от плакатите, които държат протестиращите пред Съдебната палата. Сред тях е и Желяз Андреев, който благодари за подкрепата, но призна, че най-трудното предстои.

Стотици протестиращи се събраха пред Съдебната палата и в Добрич, за да изразят подкрепата си срещу екстрадирането на Желяз Андреев.


Семейството на Желяз Андреев, близките му, неговите приятели и стотици граждани изразиха своята подкрепа към Желяз. Протестиращите срещу възможността български гражданин да бъде съден в Америка споделиха:

"Крепя Жени, защото е едно невероятно дете. От мъничък го познавам".

"Тук сме, за да защитим Желяз, да защитим абсолютно всички деца, които останаха тук" - казаха протестиращи.

Майката на Желяз Андреев заяви, че е съпричастна със семействата и на другите четирима български граждани, които са със същото обвинение като сина ѝ.


Вчерашното решение на Окръжния съд в Добрич се оказа спасително и за останалите четирима българи. Засега те няма да влязат в ареста.

По предложение на прокуратурата ще започнат преговори между българското и американското правосъдно министерство.

Сотир Цацаров заяви:

"Стъпвайки на доводите на съда и особено на изводите, че няма неотложност, ние предлагаме да бъдат проведени консултации, на които най-малкото да бъде преценено налице ли е неотложност, защото съдът съвсем ясно посочва – времето на развитие на наказателните производства, времето на издаването на заповедта за арест от американския съд и времето на обявяване на лицата с червена бюлетина в Интерпол, което ясно показва, че такава неотложност трудно би могла да бъде обоснована. Ако такава неотложност в крайна сметка отпадне като довод, ще отпадне и задължението спрямо лицата да има задържане".

Приятелите на Желяз искат да бъдат събрани пари, за да може той да си осигури адвокат за САЩ, който да защитава интересите му.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна