Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се простихме с големия композитор Тончо Русев

| обновено на 13.04.18 в 17:36
Снимка: Кирчо Стоичков


Днес се простихме с големия композитор Тончо Русев, който ни напусна на 10 април, дни преди 86-ия си рожден ден.

За родения в Бургас талантлив музикант и автор на едни от най-красивите български популярни песни животът до самия му край беше неразривно свързан с музиката, а в едно свое интервю той споделя и за най-важното послание, което тя съдържа – любовта.


"Темата любов и в понятието любов се включват както радостните неща, така и тъжните, даже тъжните са повече, защото влюбеният човек преживява по-лирично, по-тъжно и да ви кажа откровено смятам, че до последния си дъх ще продължавам да пиша песни, защото това е начинът, по който аз дишам, начинът, по който живея".


Десетки граждани и известни български творци дойдоха на поклонението в зала "България", за да оставят цветя и да си спомнят за своя колега. Нашият репортер Мария Филева събра думите за сбогом на Орлин Горанов, Искра Радева и Недялко Йорданов: 

Горанов: "Един ангел си отиде вкъщи. Тончо беше изключителен човек, изключителен музикант, затова говори и това, което остана, защото каквото и да кажем, единствено написаното остава."

Радева: "Ние не можем да го забравим. Това наистина е гений в българската култура, за мен, съчетано с един невероятен човек - емоционален, човечен и едновременно с това, безкрайно талантлив."

Йорданов: "Само преди няколко месеца той написа последната си песен по едно мое стихотворение "Молитва". И така се шегувахме. Той каза "Недялко, навремето написахме "Остаряваме бавно", а сега трябва да напишем "Отиваме си  бързо". Такъв човек беше - добър, незлоблив, да не говорим за таланта му, аз мисля, че няма друг такъв."


Опелото на незабравимия композитор бе от 13 часа в църквата "Свети Седмочисленици". 

От звуковия файл чуйте репортерското включване на Мария Филева за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и музикални фрагменти от неговите незабравими песни и репортаж на Мария Филева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна