Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" постави под негативно наблюдение кредитния рейтинг на Дойче банк след смяната на нейния шеф

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Внезапната смяна на главния изпълнителен директор на Дойче банк може да удължи времето за преструктуриране на големия германски кредитор, посочи рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" след като постави под негативно наблюдение кредитния рейтинг на банката, съобщава агенция Ройтерс.

През миналия уикенд специалистът по банкиране на дребно Кристиан Севинг замени Джон Крайън на поста главен изпълнителен директор на Дойчебанк. Това сякаш повиши перспективата за по-бавни радикални структурни промени във най-голямата кредитна институция на Германия, които промени и без това изоставаха спрямо реформите, предприемани от редица нейни конкуренти след глобалната финансова криза.

"Стандард енд Пуърс" заяви, че поставя дългосрочният кредитен рейтинг "A-" на банката под негативно наблюдение (с възможно за негово понижение в бъдеще), отразява мнението, че течащото в кредитната институция преструктуриране може да отнеме повече време и да струва повече спрямо досегашните очаквания.

Въпреки това агенцията вярва, че Севинг и неговият ръководен екип имат експертизата, за да извършат преструктурирането на банката, но добави, че ще бъде в по-добра позиция да оцени стратегията на новото ръководството през следващите няколко седмици, след като станат по-ясни неговите приоритети.

"Стандард енд Пуърс" заяви, че ще реши най-късно до края на месец май дали да понижи кредитния рейтинг на Дойче банк, след като станат известни допълнителни подробности относно стратегията на новото ръководство.

От своя страна Дойче банк посочи, че уважава решението на кредитната агенция и оценява високо изразеното от нея доверие към новия лидерски екип на финансовата институция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна